Tuesday, June 1, 2010

Roubini: Κίνδυνος διπλής ύφεσης σε προηγμένα κράτη


Roubini: Κίνδυνος διπλής ύφεσης σε προηγμένα κράτη


Αντιμέτωπες με έτη αναιμικής ανάπτυξης αλλά και τον κίνδυνο ύφεσης «διπλού πυθμένα» βρίσκονται οι προηγμένες οικονομίες, καθώς οι πολίτες των κρατών αυτών έχουν να κάνουν με επιβράδυνση απασχόλησης και υψηλά χρεωμένες κυβερνήσεις, εκτιμά ο οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Η δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης ταρακούνησε τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω επενδυτικών ανησυχιών πως τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που υπαγορεύει το πακέτο διάσωσης των 1 τρισ. ευρώ από Ε.Ε. και ΔΝΤ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω την ήδη αργή οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζει ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Αντίθετα –διαπιστώνει ο Roubini- ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες «υπερθερμαίνονται» και εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής φούσκας παγίων.

«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα παραμείνουν αδύναμες σε κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες», δήλωσε ο Roubini.

«Η αποταμίευση θα πρέπει να ενισχυθεί με ταχύτερους ρυθμούς από την κατανάλωση τα προσεχή έτη. Και αυτό εξηγεί γιατί η ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική».

Οι φόβοι για την χρηματοοικονομική υγεία της Ευρωζώνης επιδεινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τον οίκο Fitch, σε ένδειξη πιθανής εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη.

Η ισπανική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική και ενδεχόμενη κρίση θα είχε πολύ πιο σοβαρές επιπλοκές για το μπλοκ των 16 χωρών αλλά και την ευρύτερη παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά ο Roubini. Ο ίδιος θεωρεί πως το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα θέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους.

Προειδοποιεί για φούσκα παγίων σε Βραζιλία, Κίνα, Ινδία

Για «υπερθέρμανση» της βραζιλιάνικης, κινεζικής και ινδικής οικονομίας με πιθανή δημιουργία φούσκας παγίων, προειδοποιεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nouriel Roubini, ο οποίος προέβλεψε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.


Το outlook για την οικονομία της Βραζιλίας είναι «πολύ θετικό» παρά το γεγονός ότι η κρίση στην Ευρωζώνη και μια ανάκαμψη τύπου “u” θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη της χώρας, εκτιμά ο Roubini.


«Στη Βραζιλία, όπως και σε πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες, υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης της οικονομίας», πρόσθεσε. «Ο προσδοκώμενος και πραγματικός πληθωρισμός παρουσιάζουν ανοδική τάση, γεγονός που υποδηλώνει ότι στα επόμενα τρίμηνα θα πρέπει να γίνει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σταδιακά αλλά προοδευτικά, προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμένουν συγκρατημένες».


Παράλληλα, η οικονομία της Βραζιλίας ενδέχεται να πληγεί από πιθανή πτώση στις τιμές εμπορευμάτων, που δεν αποκλείεται να κινηθούν πτωτικά στο διάστημα των επόμενων έξι έως δώδεκα μηνών εξαιτίας μιας διπλής ύφεσης στην Ευρώπης και οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Roubini.


Οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι πιθανό ότι θα μείνουν στάσιμες το τρέχον έτος, ενώ η Ελλάδα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στη χρεοκοπία, ενώ δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, είπε ο Roubini.


Ο ίδιος εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο 7-8% έως τα τέλη του 2010 ή αρχές του 2011, από 11,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Επίσης, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ίσως επιβραδυνθεί κάτω από 2% στο δεύτερο μισό του έτους.

source: capital.gr

No comments:

Share |