Tuesday, June 1, 2010

Ελληνικές καταθέσεις €600 εκ. τον Απρίλιο


Ελληνικές καταθέσεις €600 εκ. τον Απρίλιο


Εξακόσια εκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν τον Απρίλιο στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Ελλάδα, δίνοντας τους μαξιλάρι ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα που υπάρχει στη διατραπεζική αγορά χρήματος. Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, που κορυφώθηκε τον Απρίλιο, έδωσε αφορμή για ελεγχόμενη εκροή καταθέσεων από το ελληνικό σύστημα, σε ασφαλέστερα καταφύγια, ευνοώντας τις κυπριακές τράπεζες αλλά και τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα αποτυπώνουν τη μαζική εισροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε στην Κύπρο την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης και που σύμφωνα με τους τραπεζίτες, συνεχίζεται.

Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις που έρχονται από την Ελλάδα, έφθασαν τον Απρίλιο τα €2,8 δισ. από €2,2 δισ. το Μάρτιο και €1,2 δισ. τον Απρίλιο του 2009. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνόλου των καταθέσεων, που έφθασαν τα €62 δισ. στο τέλος Απριλίου. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται, όμως, είναι εντυπωσιακός, αφού μέσα σε λίγους μόλις μήνες έχουν διπλασιαστεί.

Από τις αρχές του έτους, η ροή καταθέσεων από τους κατοίκους χωρών της ευρωζώνης καταγράφει αύξηση €1,1 δισ, δίδοντας σημαντικές ανάσες ρευστότητας στις τράπεζες, που αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο δυσμενές περιβάλλον στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Από την αρχή του χρόνου, οι τράπεζες έβαλαν γύρω στα €4 δισ. στα ταμεία τους και δάνεισαν μόλις €1,6 δισ.

Παρά τη θετική ροή νέων καταθέσεων, οι τραπεζίτες παραμένουν επιφυλακτικοί. Όπως ανέφερε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς, οι καταθέσεις μη κατοίκων είναι ευμετάβλητες και επομένως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία που θα ακολουθήσουν, εν μέρει «λόγω ακριβώς της αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές».

Οι καταθέσεις «θα είναι προσωρινές», είπε στη StockWatch ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τρ. Κύπρου, Βάσος Σιαρλής, «καθώς οι ελλαδίτες συνάπτουν κυρίως τρίμηνα ή ετήσια γραμμάτια και όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα τα χρήματα αυτά θα επαναπατρισθούν».

Ο κ. Σιαρλής τόνισε επίσης πως η ρευστότητα που μπήκε στα τραπεζικά ταμεία το 2010 δεν είναι όσο μεγάλη όσο δείχνουν τα στοιχεία, γιατί οφείλεται εν μέρει στην υποχώρηση του ευρώ, που ενίσχυσε αυτόματα την αξία των καταθέσεων σε δολάριο και ελβετικό φράγκο. Ο κ. Σιαρλής υπολογίζει ότι η υποχώρηση του ευρώ αύξησε την αξία των καταθέσεων σε συνάλλαγμα κατά €1,3 δισ.

Στα στοιχεία του 2010 φαίνεται να περιλαμβάνονται επίσης καθαρές καταθέσεις €0,4 δισ. από την κυβέρνηση, οι οποίες ενδέχεται να αποσυρθούν τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, αν εξαιρεθούν οι πιο πάνω παράγοντες η καθαρή αύξηση της καταθετικής βάσης των τραπεζών έφθασε τα €2,3 δισ. αντί τα €4 δισ. που δείχνουν τα στοιχεία.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |