Tuesday, June 1, 2010

Βολές Noyer κατά οίκων αξιολόγησης


Βολές Noyer κατά οίκων αξιολόγησης

Τους οίκους αξιολόγησης «κατσάδιασε» ο Christian Noyer, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας πως οι κεντρικές τράπεζες δίνουν μεγαλύτερη σημασία από όσο πρέπει στις λαθεμένες αξιολογήσεις των εταιρειών αυτών.

Η εξάρτηση από τους οίκους αξιολόγησης είναι ανεπιθύμητη, δήλωσε ο Noyer, στο πλαίσιο συνεδρίου της Τράπεζας της Κορέας στη Σεούλ.

Ενώ η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση ξεδιπλωνόταν, όπως αντίστοιχα η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προηγουμένως, οι οίκοι αξιολόγησης κατηγορήθηκαν για επιδείνωση των προβλημάτων αφού προέβησαν καθυστερημένα σε υποβάθμιση πιστοληπτικών αξιολογήσεων όταν πλέον οι αγορές είχαν αρχίσει να ανησυχούν για αυτές.

Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα προβληματικό σε επίπεδο αξιολόγησης κρατικών χρεών, καθώς επηρεάζει τον τύπο ομολόγων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι Κεντρικές Τράπεζες ως εγγύηση για δανεισμό, υποστηρίζει ο Noyer.

Οι οίκοι αξιολόγησης έσφαλαν αυταπόδεικτα στην κρίση τους για τον πιστοληπτικό κίνδυνο κυβερνήσεων, υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση της Ελλάδας και άλλων χωρών εν μέσω πανικού των αγορών και όταν δεν υπήρχε αλλαγή στην πιστοληπτική αξιοπιστία των κυβερνήσεων.

Οι οίκοι «δεν ενημερώνουν την αγορά, αλλά αντλούν πληροφόρηση από την αγορα», είπε ο Noyer. «Για μας, φυσικά, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα γιατί συμβαίνει πάντα σε ακατάλληλη στιγμή».

Ο Noyer απηύθυνε έκκληση για εύρεση τρόπων περιορισμού της εξάρτησης από τους οίκους αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για νέους ανταγωνιστές των υφιστάμενων οίκων. Ωστόσο, δεν πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

source: capital.gr

No comments:

Share |