Tuesday, June 1, 2010

Νέο ρεκόρ ανεργίας


Νέο ρεκόρ ανεργίας


Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία τον Απρίλιο εντείνοντας τις ανησυχίες για νέο κύμα απολύσεων από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό των ανέργων στην Κύπρο αναρριχήθηκε στο 6,8% τον Απρίλιο από 6,7% το Μάρτιο και μόλις 5,1% τον Απρίλιο του 2009. Η ετήσια αύξηση στην ανεργία είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εργασίας για περιορισμό των απολύσεων είναι ανεπαρκή.

Η δημοσίευση των στοιχείων αναμένεται να εντείνει τις ανησυχίες των εργαζομένων σε κλάδους όπως οι κατασκευές, τα αυτοκίνητα και το λιανικό εμπόριο, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο μεταξύ ανδρών και ιδιαίτερα σε άτομα κάτω των 25 ετών, με το 18,1% των νέων να είναι άνεργοι.


Οι τάσεις που παρατηρούνται μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις επίσημες προβλέψεις για 6,5% και πλησιάζουν αυτές της Επιτροπής, που εκτιμά ότι μέχρι το 2011 η ανεργία θα αναρριχηθεί στο 7%.

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των ανέργων στην Κύπρο παρατηρείται την ίδια ώρα που στην ΕΕ παρουσιάζονται τάσεις σταθεροποίησης. Στην ΕΕ τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό ψηλό 9,7% όσο ήταν και το Μάρτιο, από 8,7% τον περσινό Απρίλιο.

Στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 10,1% από 10% το Μάρτιο και 9,2% τον Απρίλιο του 2009.

Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Λετονία (22,5%), η Ισπανία (19,7%) και η Εσθονία (19% το πρώτο τρίμηνο του 2010), ενώ αντίθετα το μικρότερο πρόβλημα ανεργίας παρουσιάζεται στην Ολλανδία (4,1%) και στην Αυστρία (4,9%).

Η Eurostat εκτιμά ότι 23,3 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ ήταν άνεργοι τον Απρίλιο εκ των οποίων οι 15,9 εκ. ήταν στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με το Μάρτιο του 2010, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 25 χιλ. τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009, στην EE υπάρχουν 2,4 εκ. περισσότεροι άνεργοι και στην ευρωζώνη 1,3 εκ.

source: capital.gr

No comments:

Share |