Wednesday, February 10, 2010

"Ψαλίδι" στο short selling


"Ψαλίδι" στο short selling

Σε ανακοινώσεις που θα αφορούν το περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων (short selling) θα προχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα οι αρμόδιες χρηματιστηριακές και εποπτικές αρχές.

Η απόφαση που αποτέλεσε αντικείμενο διαβουλεύσεων λαμβάνεται υπό το κράτος των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το short selling, η δυνατότητα δηλαδή πώλησης μετοχών που δεν βρίσκονται στην κατοχή ενός επενδυτή αλλά τις έχει δανειστεί από μια δεξαμενή τίτλων, με στόχο την καταγραφή υπεραξίας από την επαναγορά τους σε χαμηλότερες τιμές, είχε απαγορευτεί και προ ενός περίπου έτους με απόφαση των αρχών. Επετράπη ξανά τον περυσινό Ιούνιο έπειτα από διάστημα οκτώ μηνών.

Στο πλαίσιο της τότε απόφασης η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά είχε επαναφέρει την υποχρέωση γνωστοποίησης των καθαρών αρνητικών ανοιχτών θέσεων επί συγκεκριμένων μετοχών του Χ.Α., όταν αυτές υπερέβαιναν το 0,10% του αριθμού των μετοχών του εκδότη ανά κατηγορία μετοχών, με παράλληλη δημοσιοποίηση της θέσης στο ΗΔΤ.

capital.gr

No comments:

Share |