Wednesday, February 10, 2010

Στη Σύνοδο Κορυφής το "σχέδιο διάσωσης" της Ελλάδας

Στη Σύνοδο Κορυφής το "σχέδιο διάσωσης" της Ελλάδας

Το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο πρόεδρος του Eurogroup, J.C. Juncker, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ήδη συμφωνήσει πάνω σε ένα σχέδιο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα. Παράλληλα, την ίδια πληροφορία επιβεβαιώνει και η φημολογία που ακολούθησε μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο ομόλογο του, η οποία θέλει τη Γαλλία και τη Γερμανία να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας.

Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους η πληροφορία που έχει διαρρεύσει στα ξένα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου ως τοποτηρητή της ΕΕ στην Ελλάδα, για την εφαρμογή του ΠΣΑ. Στο μεταξύ, γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να αναλάβει το ευρωπαϊκό αξίωμα της παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η φημολογία περί επικείμενης βοήθειας της Ελλάδας από την ΕΕ επιμένει, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γερμανικές τράπεζες σχεδιάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχου δεν υπάρχει ούτε εκκρεμεί καμία απόφαση για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Ανάλογη δήλωση έκανε, σήμερα, και Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε ότι «ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Κρίση, σπέκουλα, καταστροφή και στο βάθος… στήριξη


Προεξοφλείται από τις αγορές η στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει και της συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, με το ζήτημα των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας μας να αναδεικνύεται –εκ των πραγμάτων- στο επίκεντρο του 10ετούς προγράμματος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα θεμέλια του οποίου αναμένεται να τεθούν κατά τη Σύνοδο.

Συνάντηση με αξιωματούχους της Ε.Ε. θα έχει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.Καμία οριστική απόφαση ωστόσο δεν πρόκειται να ληφθεί στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η μορφή της στήριξης, αναφέρει Γερμανός αξιωματούχος.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας» δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Michael Meister, εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων της Angela Merkel. «Κάθε είδους βοήθεια, είτε διμερής είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Meister.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει διαθέσιμη διεθνής στήριξη εάν η Ελλάδα το επιθυμεί».

«Στη σύνοδο του G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο, θα υιοθετήσουμε μηχανισμούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν χώρες, στην περίπτωση που βρίσκονται σε δυσκολίες», ανέφερε ο Μπράουν.

Από την άλλη, ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ελλάδα «προσέφερε» ο ευρωπαίος Επίτροπος Xοακίν Αλμούνια μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτή η υποστήριξη δεν θα είναι δωρεάν», πρόσθεσε. «Είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη, με αντάλλαγμα, όμως, μία ξεκάθαρη δέσμευση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της», τόνισε.

Ο Αλμούνια αναγνώρισε συγχρόνως τις προσπάθειες της κυβέρνησης και χαρακτήρισε ως «φιλόδοξο» το πρόγραμμα ανάκαμψης που προτείνει.

«Στις 15 Ιανουαρίου» είπε, «ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθωθεί η κατάσταση και να έχουμε μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ φέτος. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, γιατί χρειάζεται να γίνουν σημαντικές κινήσεις με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στο 2010».

Αναλυτές και οικονομολόγοι εντός και εκτός Ευρώπης κάνουν λόγο για λήψη συγκεκριμένων και ειδικών μέτρων που ως στόχο θα έχουν την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας. Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων επιταχύνονται εκ των πραγμάτων και από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επέκταση του προβλήματος πέραν των στενών ελληνικών συνόρων, στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου αλλά και στην Ιταλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της HSBC. Ο κίνδυνος αυτός, αναγκάζει τους αξιωματούχους της Ε.Ε, -σύμφωνα με πληροφορίες – να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που θα δώσει μεταξύ άλλων και στις αγορές το μήνυμα της στήριξης της Ελλάδας από τις «βαριές οικονομίες» της Ένωσης, ήτοι τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Τη φημολογία περί ευρωπαϊκής στήριξης πυροδότησε, την Τρίτη, η εσπευσμένη (μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο) αποχώρηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ από εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, ώστε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ προετοιμάζει έκτακτη συνάντηση του Δ.Σ. της Τράπεζας.

Στην περίπτωση αυτή οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστιες απομειώσεις», με ένα κύμα αρνητικών συνεπειών να διαχέεται σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οδηγώντας σε πιθανή αποσταθεροποίηση του ευρώ. Η φύση της οποιασδήποτε πιθανής βοήθειας θα βρεθεί πάντως, στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ ώστε να καθυστερήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, στη σκιά των κερδοσκοπικών επιθέσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης και βεβαίως το ίδιο το ευρώ.

Οι τρόποι βοήθειας

Σύμφωνα με αναλυτές, μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να δοθεί από τα ταμεία στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική στήριξη επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της κρίσης, καθώς η ΕΚΤ επιθυμεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Όμως το γεγονός ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικά και δεν αφορούν προβλήματα του ιδιωτικού τομέα, μπορεί να ρίξει αναγκαστικά το βάρος»στην ΕΚΤ η οποία θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε άρση των όρων για την παροχή ρευστότητας στις αγορές.

Και τα ίδια τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μπορούν όμως να προσφέρουν δάνεια και εγγυήσεις στην Ελλάδα σε συνεργασία με κοινοπραξία τραπεζών. Σε αυτό το σενάριο, συναινεί η Commerzbank, η οποία εκτιμά ότι η οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά και θα είναι με τη μορφή εγγυήσεων για τα ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, η τράπεζα θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι απίθανο σενάριο λόγω των κινδύνων που θα έθετε για την Ευρώπη, γεγονός του οποίου την εξάπλωση η Ε.Ε. θέλει να εμποδίσει δρώντας άμεσα.

Δύνανται, όμως, να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου, ουσιαστικά προσφέροντας στην Αθήνα την δική τους πιστοληπτική αξιοπιστία, παρά τις διαψεύσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Επίσης, αναλυτές θεωρούν ότι παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, η περίπτωση εμπλοκής του ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, από τη στιγμή που οι πολιτικοί θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα οδυνηρό και έχει υψηλό κόστος το να "ρίξουν" το βάρος των διμερών δανείων στους ώμους των φορολογουμένων».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η σημερινή οικονομική (δημοσιονομική κατ’ ουσίαν) κρίση θα πιέσει την Ευρώπη σε στενότερη πολιτική συνεργασία, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σφικτή δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις, γεγονός που σύμφωνα με το περιοδικό, αποτελεί τον προάγγελο ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου αντιμετώπισης κρίσεων και οικονομικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, μετά τον τέλος της κρίσης αυτής, θα έχει δημιουργηθεί μια πιο ομογενοποιημένη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.

Ξένα ΜΜΕ: Σωτήριο το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα- Αυστηρός ο έλεγχος της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των άρθρων και των αναλύσεων των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που εκπονεί η Ε.Ε. με την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας. Το μεγαλύτερο μέρος των ξένων έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας αναφέρονται στο σωτήριο για την Ελλάδα σχέδιο βοήθειας που καταστρώνει η Ε.Ε. αλλά και στον αυστηρό έλεγχο που πρόκειται να δεχθεί η χώρα προκειμένου να λάβει την πολυαναμενόμενη βοήθεια.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC τονίζει ότι «η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο, καθώς επιχειρεί να εξυγιάνει τα οικονομικά της τα επόμενα χρόνια». Το BBC σημειώνει όμως ότι είναι «λίγοι αυτοί που στις Βρυξέλλες φαίνεται να πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της να μειώσει το έλλειμμα αν δεν την ωθήσουν σκληρά οι εταίροι της στην ζώνη του ευρώ".

Για «ανακούφιση των αγορών» κάνει λόγο η Washington Post και αποδίδει στην Ελλάδα τη σημαντική άνοδο του Dow Jones χθες. «Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα Σπαρτιάτικο μέλλον» τονίζουν οι Times του Λος Αντζελες. «Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα Σπαρτιάτικο μέλλον» γράφουν χαρακτηριστικά οι Times του Λος Αντζελες,τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, όπως ο μυθικός Ηρακλής καθάρισε τους σταύλους του Αυγεία, έχει και αυτή να αντιμετωπίσει το τιτάνιο έργο της απαλλαγής της χώρας από το βουνό του δημόσιου χρέους, που απειλεί την οικονομική ευρωστία μεγάλου μέρους και της Ευρώπης».

Η ισπανική Ελ Παίς αναφέρει σε κύριο άρθρο της ότι "η Γερμανία προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η στήριξη θα δοθεί υπό προϋποθέσεις... η Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις" .

Οι Financial Times σημειώνουν στην ηλεκτρονική τους σελίδα ότι "το Βερολίνο φτιάχνει ένα τείχος προστασίας της Ελλάδας", γεγονός "που έδωσε ήδη μεγάλη ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές". "Αξιωματούχοι στο Βερολίνο παραδέχθηκαν ότι εξετάζουν την κατασκευή ενός τείχους, ώστε να αποτραπεί να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση του χρέους".

Η γαλλική εφημερίδα Monde σημειώνει από την πλευρά της ότι " βρίσκονται στο τραπέζι πολλά σενάρια στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής της κατάστασης. Το πιο σοβαρό είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, το οποίο αντιμετωπίζει όμως ένα μεγάλο εμπόδιο: οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν μια τέτοια διάσωση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η άλλη δυνατότητα θα ήταν μια παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , αλλά οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν τη λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε "ταπεινωτική" ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ,Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η αμερικανική Wall Street Journal σημειώνει σε κύριο άρθρο της ότι "Η Ευρώπη εξετάζει σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα". "Η Γερμανία -γράφει η αμερικανική εφημερίδα -εξετάζει ένα σχέδιο με τους ευρωπαίους εταίρους της να προσφέρει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα , εγγυήσεις στα δάνειά τους , σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους των αγορών και να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης"

reporter.gr

No comments:

Share |