Wednesday, February 10, 2010

Aspis Bank: Περνά στον έλεγχο του Ταχ. Ταμιευτηρίου


Aspis Bank: Περνά στον έλεγχο του Ταχ. Ταμιευτηρίου

Την απόκτηση του ελέγχου της Aspis Bank και την ενίσχυσή της, χωρίς σε πρώτη φάση να ακολουθήσει συγχώνευση, προβλέπει το σχέδιο της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η οποία διατυπώνει και επισήμως το ενδιαφέρον για την τράπεζα.

To διοικητικό συμβούλιο του Τ.Τ. ενημερώθηκε χθες το απόγευμα για το business plan που περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου και απόκτηση ελέγχου στην Aspis, σε ποσοστό πάντως που να μην επιβάλλει την δημόσια πρόταση. Στην πρώτη φάση μάλιστα οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν ως χωριστές νομικές οντότητες και δεν θα συγχωνευθούν.

Ο σχεδιασμός στηρίζεται στα επιχειρηματικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη συνένωση δυνάμεων και παρότι έτσι λύνεται το ζήτημα της Aspis Bank, από τη διοίκηση του Τ.Τ αντιμετωπίστηκε τεχνοκρατικά και όχι ως κίνηση «διάσωσης».

Συνεκτιμήθηκαν θετικά στοιχεία όπως, μεταξύ άλλων, το δίκτυο της τράπεζας και το προσωπικό της που διαθέτει πωλησιακές δυνατότητες και το υφιστάμενο πελατολόγιο που διαφοροποιείται από αυτό του Τ.Τ. Η πρόσμιξη δε, του προσωπικού των δύο τραπεζών αναμένεται να δημιουργήσει οφέλη καθώς οι εργαζόμενοι στην Aspis έχουν χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και τεχνογνωσία στις πωλήσεις, στοιχεία που λείπουν από το Ταμιευτήριο.

Από τη διοίκηση της Aspis Bank πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες κινήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό Ομιλο, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του κόστους. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο στο 8,64% και πρόκειται να ενισχυθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου. Η τράπεζα έχει δίκτυο 80 καταστημάτων και χαρτοφυλάκιο εντοπισμένο κυρίως στη στεγαστική πίστη.

Το Τ.Τ. έχει πολύ ισχυρή ρευστότητα με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται μόλις στο 62% ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια φθάνει στο 18%. Η στρατηγική της διοίκησής του περιλαμβάνει ανάπτυξη της δραστηριότητας με έμφαση στην στήριξη της οικονομίας.

Η επέκταση στην επιχειρηματική πίστη μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών αποτελεί μία από τις προτεραιότητες όπως και η αξιοποίηση του πελατολογίου που τώρα είναι μόνο καταθέτες ώστε να αυξηθούν τα προϊόντα ανά πελάτη καθώς και η αύξηση των πωλήσεων τραπεζικών προϊόντων μέσω από το δίκτυο των ΕΛΤΑ.

naftemporiki

No comments:

Share |