Wednesday, February 10, 2010

ΒοΕ: Κάτω του 2% ο πληθωρισμός το 2012 - Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αγορές ομολόγων


ΒοΕ: Κάτω του 2% ο πληθωρισμός το 2012 - Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αγορές ομολόγων

Κατώτερος του στόχου 2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στη Βρετανία μέσα στην επόμενη διετία, σύμφωνα με τα πρακτικά της τριμηνιαίας έκθεσης της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται, δε, ότι ο πληθωρισμός για το μήνα Ιανουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 3%.

Ακόμη, ο διοικητής της ΒοΕ Mervyn King εκτιμά ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης θα είναι λιγότερο ισχυρός σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΒοΕ το Νοέμβρη.

Ωστόσο, η ΒοΕ πιστεύει ότι τα μέτρα για δημοσιονομική «χαλάρωση», αλλά και η υποτίμηση της στερλίνας, σε συνδυασμό με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς να θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση μέσω της αγοράς ομολόγων, ενώ τόνισε οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν αβέβαιες. «Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανακοίνωσε την παύση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι πάρα πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον αγορές», επεσήμανε ο King, ενώ πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, εάν πρέπει να διατηρηθεί ο έλεγχος του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι η ΒοΕ έχει προχωρήσει στο «πάγωμα» του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 200 δισ. στερλινών, ενώ έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Επιπλέον, εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος η Βρετανία να χάσει την ΑΑΑ αξιολόγησή της.

reporter.gr

No comments:

Share |