Wednesday, February 10, 2010

Bernanke: Έτοιμη η στρατηγική εξόδου της Fed


Bernanke: Έτοιμη η στρατηγική εξόδου της Fed

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να χρειάζεται τη στήριξη των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke σε γραπτή κατάθεση με θέμα τη στρατηγική εξόδου της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα ήδη εργάζεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει στη διάθεση της τα κατάλληλα εργαλεία για να αναστρέψει -την κατάλληλη στιγμή- τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό νομισματικής τόνωσης της οικονομίας.

"Είμαστε βέβαιοι ότι, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε", υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fed.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Επιτροπή εκτιμά πως οι οικονομικές συνθήκες, περιλαμβανόμενων των χαμηλών ρυθμών χρησιμοποίησης των πόρων, οι αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις και οι σταθερές πληθωριστικές προσδοκίες, είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποιο διευρυμένο χρονικό διάστημα.

Σε εύθετο χρόνο ωστόσο και καθώς θα ωριμάζει η επέκταση, η Federal Reserve θα χρειαστεί να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να εμποδίσει την ανάπτυξη πληθωριστικών πιέσεων, συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε η Federal Reserve έχει στη διάθεση της ένα σημαντικό αριθμό εργαλείων για να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ένα τέτοιο, επισήμανε, αποτελεί και το επιτόκιο που πληρώνεται στα πλεονάζοντα αποθεματικά των τραπεζών που κρατά η Federal Reserve. Η αύξηση του επιτοκίου, σημείωσε, θα ασκήσει σημαντική ανοδική πίεση σε όλα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, καθώς οι τράπεζες δεν θα παρέχουν βραχυχρόνια κεφάλαια στις αγορές χρήματος σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θα απολαμβάνουν στη Federal Reserve.

Πρόσθεσε ότι η Federal Reserve έχει αναπτύξει επιπλέον εργαλεία για να μειώσει τη μεγάλη ποσότητα των αποθεμάτων στο τραπεζικό σύστημα. Ένα τέτοιο είναι οι αντίστροφες συμφωνίες επαναγοράς (reverse repurchase agreement), μια μέθοδο που η Fed έχει χρησιμοποιήσει ιστορικά ως μέσο για την απορρόφηση των αποθεματικών από το τραπεζικό σύστημα, όπως σημείωσε.

Σημείωσε επίσης ότι η Federal Reserve εξετάζει σχέδια για να διαθέσει σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα προθεσμιακές καταθέσεις που είναι κατά προσέγγιση κάτι παρόμοιο με τα πιστοποιητικά καταθέσεων που προσφέρουν τα ιδρύματα στους πελάτες τους.

Σημειώνεται ότι ο Bernanke δεν παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως ήταν προγραμματισμένο, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει την Ουάσινγκτον.

capital.gr

No comments:

Share |