Wednesday, February 10, 2010

Ορια ρευστού για τις τράπεζες

Ορια ρευστού για τις τράπεζες


Την ανάγκη να επιβληθούν πιο αυστηροί κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες επισημαίνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), συνιστώντας παράλληλα στους πιστωτές να έχουν στην κατοχή τους επαρκή ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση.


Αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της βρετανικής εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού τομέα ο Χέκτορ Σαντς.

«Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν μπορούν μόνοι να διατηρούν υπό έλεγχο τους πιθανούς κινδύνους. Χρειάζονται τη βοήθεια των ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να αποτραπεί μία απειλή για το σύνολο του συστήματος» επεσήμανε ο επικεφαλής της BIS, Τζέιμι Καρουάνα, σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών, που διοργάνωσε στο Σίντνεϊ η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.

Ο κ. Καρουάνα προσέθεσε ακόμη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύουν την κεφαλαιακή του βάση και τη ρευστότητά τους σε περίοδο ηρεμίας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε περιόδους αναταράξεων.

Ο γενικός διευθυντής της BIS εξήγησε ότι όλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους ρευστοποιήσιμο ενεργητικό υψηλής ποιότητας, αρκετό ώστε να μπορούν να επιβιώσουν σε περίπτωση που απολέσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για διάστημα ενός μήνα, σημειώνοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Τα πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας είναι τα ''όρια ταχύτητας'' των τραπεζών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, επικεφαλής της περιφερειακής FED της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε ότι προκειμένου να αποτραπεί μία νέα κρίση, θα πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η δουλειά μας δεν τελειώνει στην αντιμετώπιση της κρίσης» σημείωσε.

Αποχωρεί ο επικεφαλής της FSA

O Χέκτορ Σαντς, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού τομέα, FSA, θα αποχωρήσει από τη θέση του το καλοκαίρι, λίγο μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει και το μέλλον της αρχής.

Ο Σαντς είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση στην αμερικανική αγορά δανείων υψηλού κινδύνου (subprime).

«Όταν ανέλαβα τη θέση είχα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο ότι σκοπεύω να παραμείνω για τρία χρόνια. Εμμένω στην απόφαση αυτή» δήλωσε ο κ. Σαντς.

naftemporiki

No comments:

Share |