Wednesday, February 10, 2010

Το σχέδιο της γερμανικής βοήθειας και "πόσο" θα κοστίζει

Το σχέδιο της γερμανικής βοήθειας και "πόσο" θα κοστίζει


Η δυνατότητα «στήριξης» της Αθήνας έναντι των πιέσεων από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, δεν είναι πλέον ένα «ταμπού» για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Σήμερα λίγο πριν από το μεσημέρι, σε μία από τις κυβερνητικές αίθουσες του γερμανικού Κοινοβουλίου, τα επιτελεία των δύο κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας θα συναντηθούν για να ενημερωθούν από τον Υπ. Οικονομίας κ. Σόϊμπλε, για το τι ακριβώς πρόκειται να προτείνει η Γερμανική Κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει τη διογκούμενη πίεση στα ελληνικά ομόλογα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχει ενημερωθεί η γαλλική κυβέρνηση, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Όλι Ρέν και η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πληροφορίες για το σχέδιο που θα δρομολογηθεί στηρίζονται κυρίως στις διαρροές που παρουσιάζουν η βρετανική και η γερμανική έκδοση των Financial Times και για το λόγο αυτό υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν αυτές αποτελούν αντικείμενο προσδοκίας των αγορών ή πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης της κας Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις οι οποίες εμπλέκουν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στελέχη της οποίας έχουν παρατηρήσει τα τελευταία 24ωρα ότι η ΕΚΤ δεν αγνοεί τις συμπεριφορές των αγορών και ότι η απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας θα λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις αυτές.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν δεν θα έχουν στόχο μόνο την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε ανάλογη κατάσταση στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

«Στόχος των προθέσεων αυτών είναι να καλυφθεί το κενό που έχει αρχίσει να δημιουργεί στην παροχή ρευστότητας η απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης...» εξηγούσε χθες βράδυ κοινοτικό στέλεχος στο Capital.gr.

Στο πλαίσιο αυτό οι μέχρι στιγμής διαρροές από τις Βρυξέλλες διαμορφώνουν προσδοκίες οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση ενός μίγματος παρεμβάσεων που θα εξασφαλίζουν στην ενδιαφερόμενη χώρα –εν προκειμένω στην Ελλάδα– τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων με την εγγύηση άλλης χώρας της ευρωζώνης.

Κάτι ανάλογο δηλαδή με το πακέτο εγγυήσεων που είχε συμπεριληφθεί στο «πακέτο» στήριξης των ελληνικών τραπεζών και το οποίο λόγω του υψηλού κόστους του δεν χρησιμοποιήθηκε από τις τράπεζες.

Τα εν λόγω ομόλογα θα έχουν τον δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας που θα παράσχει την εγγύηση και κατά συνέπεια δεν θα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ορίων αποδοχής εγγυήσεων της ΕΚΤ στο τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των εγγυήσεων που θα πρέπει να δώσει η χώρα αποδέκτης της εγγύησης, αλλά όπως παρατήρησε αρμόδιος παράγοντας από τις Βρυξέλλες «τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση...».

Παρ’ όλα αυτά ένα τέτοιο εργαλείο δημιουργεί ένα «νέο» πρόβλημα στις αγορές ομολόγων με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες, καθώς έτσι στην αγορά ομολόγων θα κυκλοφορούν ομόλογα δύο ταχυτήτων από την ίδια χώρα – εκδότη και δεν είναι προβλέψιμο το πώς θα αντιδράσουν οι «δανειστές» έναντι των παλιών σε σχέση με τα νέα ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις τρέχουν και αν δεν υπάρξουν πολιτικές εμπλοκές στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό ενδέχεται να δρομολογηθούν σχετικές ανακοινώσεις ακόμα και πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες αύριο.

naftemporiki

No comments:

Share |