Wednesday, February 3, 2010

Έγκριση Μπαρόζο στα "μέτρα" πριν από τις εξαγγελίες Παπανδρέου


Έγκριση Μπαρόζο στα "μέτρα" πριν από τις εξαγγελίες Παπανδρέου



Το Πρόγραμμα Σταθερότητας (ΠΣΑ) σήμερα θα εγκριθεί από την Κομισιόν και δεν θα έχει πρόβλημα να «περάσει» στις 16 Φεβρουαρίου και το τέστ του ΕΚΟΦΙΝ.

Oι σχετικές δηλώσεις για την επικείμενη έγκριση του ΠΣΑ από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόσο χθες, λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες Παπανδρέου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγιναν αφού ενημερώθηκε για τα «πρόσθετα μέτρα» που επρόκειτο να ανακοινώσει ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα σε τρείς τομείς: μείωση δαπανών για μισθούς-συντάξεις, δέσμευση παρέμβασης στο ασφαλιστικό με αύξηση ορίων ηλικίας και άμεση βελτίωση της ροής φορολογικών εσόδων.

Με τις χθεσινές εξαγγελίες του ο Γ. Παπανδρέου «ανταποκρίθηκε και στις τρείς απαιτήσεις» έλεγαν χθες βράδυ κοινοτικοί αξιωματούχοι λίγο μετά την ανακοίνωση των μέτρων, αφού:

- Με την ακύρωση της δέσμευσης για αυξήσεις κατά το ποσοστό του πληθωρισμού (1,5%) σε πραγματικούς όρους μειώνονται οι μισθοί συνολικά κατά το ποσοστό αυτό (1,5%)και μείωνεται κατα το αντίστοιχο ποσό η δαπάνη στον Προϋπολογισμό, παράλληλα με την μείωση κατά 10% συνολικά των επιδομάτων.

- Με την ανακοίνωση αύξησης των ορίων ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής γίνεται υπέρβαση ακόμα και της παρέμβασης για εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών. Ανάλογη κίνηση άλλωστε έγινε και από την ισπανική κυβέρνηση την Παρασκευή.

- Με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα αυξάνεται η έμμεση φορολογία όπως είχε ζητηθεί από την Κομισιόν. Η αύξηση του ΦΠΑ θα πρέπει να αναμένεται επίσης αλλά μετά την «επαναφορά της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών...» όπως υποστηρίζουν ανεπισήμως αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές βγήκε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Μπαρόζο να προκαταλάβει τις σημερινές αποφάσεις της Κομισιόν οι οποίες θα συνοδεύονται από μία σειρά μέτρων διαρκούς ελέγχου της υλοποίησης του ΠΣΑ.

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο θα υπάρξει «ένα πολύ αυστηρό και έντονο σύστημα παρακολούθησης των εξελίξεων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού στην Ελλάδα...».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι κοινό μυστικό πλέον στις Βρυξέλλες ότι η περίπτωση της Ελλάδας και το «σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου» που θα εφαρμοσθεί είναι ο προάγγελος «αυτού που θα πρέπει να επεκταθεί σ’ ολόκληρη την ευρωζώνη» σαν το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενιαίας οικονομικής πολιτικής.

Στην βάση αυτή άλλωστε ο κ. Μπαρόζο σήμερα μαζί με την έγκριση του ΠΣΑ της Ελλάδας εισηγείται την ανάθεση στην Κομισιον της ευθύνης ενός συστήματος «auditing» - που θα εφαρμοσθεί πειραματικά στην Ελλάδα – για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Η διόρθωση του ελλείμματος στην Ελλάδα «δεν είναι σημαντική μόνο για την ίδια αλλά και για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. σαν όλο...» δήλωσε χθες ο κ. Μπαρόζο και δεν εννοούσε μόνο την δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και την εισαγωγή μίας ενιαίας ευρωπαϊκής διακυβέρνησης...

capital.gr

No comments:

Share |