Wednesday, February 3, 2010

-50% τα ενοίκια βιοτεχνικών περιοχών

-50% τα ενοίκια βιοτεχνικών περιοχών

Μείωση επιχειρεί να πετύχει η βουλή στα ενοίκια που πληρώνουν όσοι χρησιμοποιούν βιοτεχνικές περιοχές για τουριστικούς, γεωργικούς και άλλους σκοπούς.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, συζήτηση σε ήμερα τον περί ακίνητης ιδιοκτησίας νόμο μετά από πρόταση του Πρόεδρου της Επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστόφορου. Ο κ. Χριστοφόρου, έκανε λόγο για «υπερβολικά ψηλά» ενοίκια με αποτέλεσμα να καθιστούν μη υλοποιήσιμες τις αποφάσεις για παραγωγικές δραστηριότητες στις βιοτεχνικές και στις τουριστικές περιοχές.

Με την πρόταση νόμου θα μειωθούν στο 50% τα ενοίκια κάτι που αντίκρισαν θετικά οι υπηρεσίες του κράτους.

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, Ανδρέας Χριστοδούλου, κατέθεσε στην επιτροπή τα νέα προτεινόμενα ποσοστά των ενοικίων επί της αγοραίας αξίας της γης.

• Για Γεωργικούς σκοπούς θα υπολογίζεται με βάση τα συγκριτικά ενοίκια στην περιοχής. Παράλληλα, εάν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει στην ανόρυξη γεώτρησης για αρδευτικούς σκοπούς θα καταβάλλει στο κράτος €100 χρόνο.

• Εάν τεμάχιο γης χρησιμοποιείτε για τουριστικούς σκοπούς και η ιδιοκτησία θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση ή χρήση υποστατικών τουριστικής χρήσης τότε θα καταβάλλει 2 - 5% ετησίως πάνω στην αξία της ιδιοκτησίας.

• Εάν το τεμάχιο γης χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση βοηθητικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση κυρίως τουριστικών υποστατικών καθώς εστιατορίων με εξαίρεση τα ξενοδοχεία οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν 1% - 3,5% το χρόνο πάνω στην αξία της ιδιοκτησίας.

• Εάν η ιδιοκτησία βρίσκεται μέσα σε βιομηχανική περιοχή το ποσοστό καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ανάλογα με τα υφιστάμενα έργα υποδομής.

• Από 1% - 3,5% το χρόνο πάνω στην αξία της ιδιοκτησίας θα καταβάλλουν όσοι ενοικιάζουν τεμάχια γης που βρίσκονται εκτός βιομηχανικής ζώνης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, σημείωσε, ότι «το 6% που επιβάλλεται πάνω στην αγοραία αξία της κρατικής γης ως ενοίκιο για τους κατόχους αποτελεί εξοντωτικό ενοίκιο που ουσιαστικά παγοποιεί τις οποιεσδήποτε οικονομικές δραστηριότητες».

Με την «πρόταση νόμου», είπε, «μειώνουμε στο 50% και πιο κάτω αυτά τα ενοίκια και υπήρξε και σύμφωνη η αντιμετώπιση από τις ίδιες τις υπηρεσίες του κράτους».

Είπε, πως, «έτσι θα υπάρξει πλέον η δυνατότητα σε πολλές βιοτεχνικές περιοχές που δεν υλοποιούν το έργο παραχώρησης των βιοτεχνικών οικοπέδων να βάλουν μπροστά για ανάπτυξη, για υλοποίηση, για βιώσιμες επιχειρήσεις που τα ενοίκια πολλές φορές υπερέβαιναν τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ενοικίων γιατί αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο θα βοηθηθούν οι βιοτεχνίες.
Το κόστος της πρότασης στον κρατικό κορβανά παραμένει άγνωστο.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |