Wednesday, February 3, 2010

Γερμανία: Στο 5,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2010


Γερμανία: Στο 5,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2010

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ακολουθήσει ένα σχέδιο σταθερότητας που θα μειώνει σταδιακά τα δημοσιονομικά ελλείμματα αρχίζοντας από το επόμενο έτος σε επίπεδα κάτω του 3,0% έως το 2013, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Joerg Asmussen επισήμανε ότι το έλλειμμα αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 5,5% του ΑΕΠ αυτό το έτος καθώς η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα έκτακτα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. "Το 2010 αποτελεί ακόμα έτος κρίσης", δήλωσε.

Το 2011, με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% ενώ το 2012 θα μειωθεί περαιτέρω στο 3,5%.

Ο Asmussen επισήμανε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τους όρους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποχρεώνει τις χώρες να μειώσουν τα ελλείμματα τους στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013.

Σημείωσε ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι "δεν υπήρχε εναλλακτική" για τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης που πέρασε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και για τα νέα πακέτα ενίσχυσης αυτό το έτος.

"Έχουμε περάσει στην ανάκαμψη, αλλά είναι ακόμα εύθραυστη", δήλωσε ο Asmussen. Ωστόσο από το 2011, όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της στην προώθηση της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Τόνισε ότι η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος σταθερότητας είναι κρίσιμης σημασίας λόγω του κεντρικού ρόλου της Γερμανίας όσον αφορά την ευρύτερη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

"Αν δεν το πάρουμε στα σοβαρά (το πρόγραμμα σταθερότητας) κανείς δεν θα το κάνει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Angela Merkel αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο σταθερότητας στις 10 Φεβρουαρίου.

capital.gr

No comments:

Share |