Thursday, December 3, 2009

Μετοχές: Η χαμένη δεκαετία

Μετοχές: Η χαμένη δεκαετία


Με τη δεκαετία του 2000 να έχει σχεδόν τελειώσει, υπήρξε μια σειρά παρατηρήσεων σχετικά με το πόσο κακή ήταν αυτή η δεκαετία. Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο μπορούν να το επιβεβαιώσουν: Τα δέκα χρόνια από το μιλένιουμ μάλλον θα δώσουν τις χειρότερες αποδόσεις για τους επενδυτές από τη δεκαετία του 1930. Και, μετά τις δυνατές δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, η απογοήτευση της τελευταίας δεκαετίας είναι ακόμη πιο ενοχλητική.
Πράγματι, θα είναι δύσκολο για τους επενδυτές να ξεχάσουν τις ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τη δεκαετία του 1980 και τη δεκαετία του 1990, ο δείκτης S&P 500 είχε συνολικές αποδόσεις (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) άνω του 400%, σύμφωνα με την Capital IQ, μια εταιρεία της Standard & Poors. Η συνολική απόδοση για τον S&P 500 από το νέο έτος του 2000 ήταν αρνητική κατά 10,8%.

Ακόμη και μακροπρόθεσμα, οι μετοχές είναι ριψοκίνδυνες

“Το μάθημα είναι ότι οι μετοχές είναι ριψοκίνδυνες,” λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Zvi Bodie. Και, αυτό που συχνά ξεχνάμε, λέει, είναι οι μετοχές είναι μια ριψοκίνδυνη τοποθέτηση για τους επενδυτές ακόμα και σε ορίζοντα δέκα ή περισσότερων χρόνων.

Οι επενδυτές το έχουν μάθει στο παρελθόν. Το 1970 ήταν μια βίαιη δεκαετία για τις μετοχές. Ο S&P 500 είχε μια μικρή συνολική απόδοση 17,2% στην εν λόγω δεκαετία, αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν εντελώς από τον πληθωρισμό. Το δολάριο έχασε 53% της αγοραστικής δύναμης του στον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, σε σύγκριση με μόλις 20% από το 2000.

Μετά τη δεκαετία του 1970, ο μέσος επενδυτής αναζητούσε κάθε δικαιολογία για να μείνει μακριά από μετοχές, λέει ο βετεράνος της αγοράς John Merrill, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Tanglewood Wealth Management.

Αλλά σύντομα, καθώς η αγορά ανέβαινε χρόνο με το χρόνο, οι επενδυτές ξέχασαν τον φόβο. "Είναι ύβρις," λέει ο Jeffrey Hirsch, αρχισυντάκτης του Stock Trader΄s Almanack. "Γίναμε όλοι πολύ αλλαζόνες."

Οι επενδυτές μαζεύτηκαν όχι απλά σε μη ασφαλείς μετοχές αλλά και σε ριψοκίνδυνες, όπως οι μή-επικερδείς μετοχές του τομέα τεχνολογίας που κατέρρευσαν το 2001 και το 2002.

"Υπήρχε αυτή η μαζική στροφή από την υποτίμηση των μετοχών στο τέλος της δεκαετίας του ΄70 στην υπερτίμηση των μετοχών στο τέλος της δεκαετίας του ΄90," λέει ο Merrill.

Υπήρχαν και άλλες φούσκες, καθώς οι τιμές των ακινήτων κορυφώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας, και τα εμπορεύματα έφτασαν σε υψηλά το 2008.

Τι βρίσκεται πίσω από την πτώση

Προσπαθώντας να εξηγήσει κανείς γιατί ακριβώς η χρηματιστηριακή αγορά υποαπέδωσε αυτή τη δεκαετία μπορεί να είναι σχεδόν τόσο δύσκολο όσο και να προβλέψει πως θα πάει την επόμενη δεκαετία. Ο Merrill πιστεύει πως η κακή απόδοση των μετοχών είχε περισσότερο να κάνει με την υπερτίμηση τους στις αρχές της δεκαετίας παρά με την αδυναμία στην υποκείμενη οικονομία. Αν και, σημειώνει, η οικονομία επίσης ωθούνταν από υπερβολικό δανεισμό.

Ο Hirsch θεωρεί καθοριστικό παράγοντα για τις μετοχές της δεκαετίας του 2000 τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τη δαπανηρή εμπλοκή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ο Πόλεμος του Βιετνάμ έκανε κακό στις αποδόσεις των μετοχών στη δεκαετία του 1970, σημειώνει, ενώ ο Β ΄Παγκόσμιος Πόλεμος κράτησε την αγορά χαμηλά στις αρχές της δεκαετίας του 1940.

Στις αρχές της δεκαετίας, η κεφαλαιοποίηση του S&P 500 ήταν 12,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Standard & Poors. Τώρα, αν και η σύνθεση του δείκτη έχει αλλάξει, η κεφαλαιοποίηση του δείκτη μειώθηκε σε 10,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εταιρείες πραγματικά αξίζουν λιγότερο στα τέλη του 2009 σε σχέση με το 2000; Ο Rob Lutts, ιδρυτής της Cabot Money Management, επισημαίνει ότι πολλές εταιρείες τα πάνε πολύ καλύτερα από οτι πριν από μια δεκαετία. "Έχουν δημιουργήσει μεγάλη αξία κατά τα τελευταία δέκα χρόνια που δεν αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών τους," λέει ο Lutts.

Μόνο πάνω μπορούν να πάνε;

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία στην Wall Street. Και ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αδυναμία της δεκαετίας του 2000 πράγματι θα μπορούσε να παράγει μεγάλες αποδόσεις την επόμενη δεκαετία.

Αυτό είναι το ιστορικό μοτίβο, λέει ο Merrill. "Εννέα στις δέκα φορές, μια κακή δεκαετία ακολουθείται από μια πολύ καλή δεκαετία," λέει.

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν μακριά από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις. "Λέω, “να παίρνετε ρίσκα, " δηλώνει ο Lutts. "Κανείς δε το δέχεται. Είναι μια αντίθετη άποψη."

Οι μετοχές έχουν τη δυνατότητα να πάνε καλά, λέει ο Bodie. Αλλά αυτό είναι αδύνατο να προβλεφθεί με βεβαιότητα εκ των προτέρων. Και, “για πολλούς ανθρώπους αυτό δεν αντισταθμίζει το ρίσκο που έχουν οι μετοχές."

Το 1969, οι επενδυτές δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Ακριβώς όπως το 1999 δεν είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν τους πολέμους και τις επερχόμενες κρίσεις. .

Οι επενδυτές το 2009 βλέπουν στο άγνωστο. Όσοι έχουν τη θέληση να ρισκάρουν θα μπορούσαν να επωφεληθούν. Ή θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη δεκαετία με διαλυμένες ελπίδες και μειωμένες αποταμιεύσεις.

capital.gr

No comments:

Share |