Thursday, December 3, 2009

Στα 800 εκατ η ρευστότητα της MIG - Οι 5 άξονες της πολιτικής της


Στα 800 εκατ η ρευστότητα της MIG - Οι 5 άξονες της πολιτικής της

Με συνολική ρευστότητα που αγγίζει τα 800 εκατ ευρώ αλλά και με την δυνατότητα να δανειστεί μέσω τραπεζών η MIG διερευνά την ελληνική και περιφερειακή αγορά για εξαγορές. Η MIG μέσα στο α' δίμηνο του 2010 θα έχει ολοκληρώσει έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές της εταιρείας ύψους 403 εκατ ευρώ ενώ ταυτόχρονα έχει δανεισθεί και κεφάλαια μέσω τραπεζών περίπου 315 εκατ ευρώ (150 και 165 εκατ ευρώ από 2 τράπεζες).Ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος και της αλλαγής στάσης μεταξύ Marfin και Πειραιώς είναι το γεγονός ότι η Πειραιώς δάνεισε 150 εκατ ευρώ στην MIG. Η ενίσχυση των κεφαλαίων και της ρευστότητας θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει τον εναλλακτικό μηχανισμό έναντι του σχεδίου υλοποίησης αύξησης κεφαλαίου που δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτή την χρονική συγκυρία αλλά ωστόσο παραμένει ανοικτό θέμα για το μέλλον.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα η MIG θα επικεντρωθεί σε 5 βασικούς άξονες.

1) Στην ενίσχυση της ρευστότητα της

2) Στην περαιτέρω θωράκιση των θυγατρικών. Ηδη τα σημάδια βελτίωσης της Vivartia είναι μεγάλα η Attica ακολουθεί με βραδύτερους ρυθμούς την βελτίωση.

3) Προχωράει το joint venture μεταξύ Veolia και MIG ωστόσο ακόμη δεν έχουν εξετασθεί ούτε πόσα ποσά θα επενδυθούν, ούτε έχει καθοριστεί ακριβώς πλάνο στρατηγικής. Θεωρητικά μπορεί να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ αλλά δεν υπάρχει κάποιο business plan.

4) Στην ισχυροποίηση της αποτίμησης της. Μέχρι τώρα ο μέτοχος παρακολουθεί τις κινήσεις της MIG που την έχουν καταστήσει τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο επιχειρηματικό όμιλο στην Ελλάδα αλλά χρηματιστηριακά δεν έχει αποτιμηθεί αυτή η γιγάντωση του ομίλου. Διαφαίνεται ότι θα πρέπει να παρέλθουν από 1 έως 2 χρόνια έως ότου ωριμάσουν οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να καταστεί αυτό αντιληπτό από τον μέτοχο. Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μετοχική ομάδα που φθάνει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου που περιστρέφεται γύρω από τον Α. Βγενόπουλο, IRF, εφοπλιστές κ.α.

5)Το Dubai που ελέγχει το 17,5% της MIG δεν θέλει να πωλήσει. Ταυτόχρονα ειδικά για την Marfin Popular ξεκίνησε η κλειστή περίοδος λόγω της συγχώνευσης με την Εγνατία και το Dubai δεν μπορεί να πωλήσει έως τις αρχές Μαρτίου του 2010. Πάντως είναι γεγονός ότι το Dubai δεν επιθυμεί να πωλήσει παρά την πρόταση που υπέβαλλε ο επικεφαλής του ομίλου Marfin με εφοπλιστές να αγοράσουν το ποσοστό της Dubai IG.

reporter.gr

No comments:

Share |