Thursday, December 3, 2009

Κολλημένα στο ρετιρέ τα επιτόκια


Κολλημένα στο ρετιρέ τα επιτόκια


Στο ψηλότερο σημείο της τελευταίας εξαμηνίας σκαρφάλωσαν τον Οκτώβριο τα καταθετικά επιτόκια, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση του κόστους δανεισμού. Οι καταθέτες που σύναψαν τον Οκτώβριο καταθετικά γραμμάτια μέχρι ενός έτους εξασφάλισαν μέσο επιτόκιο 4,15%, μακράν το ψηλότερο στην ευρωζώνη.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα ταμεία τραπεζίτες και συνεργατιστές, αφού ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ τους για προσέλκυση καταθέσεων ευνοεί την αύξηση, αντί τη μείωση των επιτοκίων, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε στην εγχώρια αγορά η προώθηση της νομοθεσίας για τριετή ομόλογα.

Τα ομόλογα, αναμένεται να δώσουν φθηνή ρευστότητα ύψους €3 δισ., επιτρέποντας στις τράπεζες να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια κατά 1%. Μέχρι στιγμής, όμως, η προώθηση της σχετικής νομοθεσίας δεν έχει χαλαρώσει τις συνθήκες ρευστότητας που υπάρχουν στο σύστημα. Αυτό δείχνουν άλλωστε και τα στοιχεία για την καταθετική επέκταση που περιορίστηκε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας παρά τα κρατικά εμβάσματα.

Αντί να μειωθούν τα καταθετικά επιτόκια, τον Οκτώβριο παρουσίασαν αύξηση 4 μονάδων βάσης σε σχέση με το Σεπτέμβριο και 9 μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο, καθώς οι τραπεζίτες τρέχουν με το χρόνο για να βελτιώσουν τους δείκτες ρευστότητας πριν κλείσουν τα βιβλία του 2009.

Ανασταλτικό ρόλο στη χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας φαίνεται να παίζει και η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει για την ανανέωση ή μη των κρατικών εμβασμάτων ύψους €2,4 δισ. που μπήκαν φέτος στο σύστημα, αφού το υπουργείο Οικονομικών κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Το ύψος των καταθετικών επιτοκίων, που ξεπερνά κατά 247 μονάδες βάσης το μέσο καταθετικό επιτόκιο της ευρωζώνης, συντηρεί τα δανειστικά επιτόκια σε σχετικά ψηλά επίπεδα παρά τις μειώσεις των τελευταίων μηνών.


Οι κυπριακές επιχειρήσεις δανείζονταν τον Οκτώβριο με επιτόκιο 6,01%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 6,10% του Σεπτέμβρη και από το αντίστοιχο περσινό.

Το κόστος δανεισμού για τις κυπριακές επιχειρήσεις παραμένει όμως το ψηλότερο στην ευρωζώνη. Οι κύπριοι επιχειρηματίες πληρώνουν 2,47% ψηλότερο επιτόκιο από αυτό που πληρώνουν επιχειρηματίες στην ευρωζώνη, κάτι που επηρεάζει το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια και την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προϊόντων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τα νοικοκυριά. Τα στεγαστικά επιτόκια μειώθηκαν μεν τον Οκτώβριο στο 5,06%, παραμένουν όμως τα ψηλότερα στην ευρωζώνη μετά από αυτά της Σλοβακίας. Η στεγαστική πίστη στην Κύπρο είναι 121 μονάδες βάσης ακριβότερη από ότι στην ευρωζώνη.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |