Thursday, December 3, 2009

Αλλαγή σκηνικού στην Aspis Bank;


Αλλαγή σκηνικού στην Aspis Bank;


Αμετακίνητος στην αρχική πρόταση συμμετοχής του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ που προωθεί η Aspis Bank εμφανίζεται ο Β. Ρέστης. «Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει. Είμαι εδώ και περιμένω» φέρεται να διαμήνυσε στους μετόχους της τράπεζας ο εφοπλιστής προσφέροντας το ποσό των 65 εκατ. ευρώ για το 51% της Aspis Bank, με τους όρους της τελικής συμφωνίας να περιλαμβάνουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΤτΕ.

Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, γίνεται λόγος για την εμφάνιση και έτερου ενδιαφερόμενου, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Aspis Bank, προχωρώντας μάλιστα και στην υποβολή δημόσιας πρότασης. Πληροφορίες οι οποίες μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν, ήθελαν την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Apollo Alternative Investments, η οποία έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε distressed buyouts, να αξιολογεί το ενδεχόμενο απόκτησης του τραπεζικού ομίλου.

Αν και το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει επισημοποιηθεί εγγράφως –σε αντίθεση με την πρόταση Ρέστη– είναι πιθανόν η εξέλιξη αυτή να παρουσιαστεί ως μοχλός πίεσης προς τον εφοπλιστή προκειμένου να βελτιώσει την πρότασή του, η οποία εκτιμήθηκε ως χαμηλή από τους μετόχους της τράπεζας.

Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά της Commercial Value η οποία κατέχει το 35% της Aspis Bank, ο όμιλος Ρέστη θα αποκτούσε το 51% της Aspis Bank ασκώντας στην ΑΜΚ τα δικαιώματα της Commercial Value (ελέγχει περίπου 35% της τράπεζας), της κυπριακής Liberty Life (5%) και του 11% από τα αδιάθετα της αύξησης.

Ωστόσο, χθες έγινε γνωστό πως η Aspis Holdings (νυν Advantage Capital Holdings), η εταιρεία συμμετοχών του Π. Ψωμιάδη, προτίθεται να πωλήσει όλες τις ασφαλιστικές της συμμετοχές, μεταξύ των οποίων και αυτή στην Commercial Value, μέσω των οποίων ελέγχεται περίπου το 40% της Aspis Bank. Η απόφαση αυτή αλλάζει ξανά το σκηνικό καθώς υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να προκύψει νέος μέτοχος στην Aspis Bank μέσω της Commercial Value και των υπόλοιπων ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου, ο οποίος μάλιστα θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό του στη τράπεζα μέσω της σχεδιαζόμενης ΑΜΚ.

Ωστόσο, κύκλοι της διοίκησης της Aspis Holdings επιχείρησαν χθες να αποσυνδέσουν το πωλητήριο στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Aspis Bank, κάνοντας λόγο για δύο παράλληλες διαδικασίες.

capital.gr

No comments:

Share |