Thursday, December 3, 2009

«Φρένο» στο φθηνό χρήμα από ΕΚΤ


«Φρένο» στο φθηνό χρήμα από ΕΚΤ


Την τελευταία άνευ όρων προσφορά δανείων από την ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου σπεύδουν να εκμεταλλευθούν οι τράπεζες.

Μέτρα για τη σταδιακή απορρόφηση των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα από την κορύφωση της κρίσης, αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίασή της, αρχής γινομένης από τον τερματισμό της 12μηνης φθηνής χρηματοδότησής της το επόμενο έτος.

Ηδη, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε πρόσφατα ότι τα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ έχουν προσωρινό μόνο χαρακτήρα, προειδοποιώντας ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να αποφύγουν την εξάρτηση από τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσουν επιφυλακτικά στην απόσυρση των μέτρων στήριξης, λόγω ανησυχιών για τη σταθερότητα της ανάκαμψης και την ισχύ του ευρώ.

Ιδιαίτερα προσεκτική αναμένεται να είναι η ΕΚΤ στην απόσυρση των μέτρων στήριξης στον τραπεζικό τομέα, στην περίπτωση που οι χρηματοοικονομικές αγορές ερμηνεύσουν την κίνηση ως πρελούδιο για υψηλότερα επιτόκια, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

«Οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν πράξουν οτιδήποτε που να αφήνει έστω και την παραμικρή νύξη για αυξήσεις επιτοκίων ενωρίτερα από τις ΗΠΑ, αυτό θα ενισχύσει το ευρώ [EUR=X] », επισημαίνει οικονομολόγος της ING Bank.

Κοινή πεποίθηση, πάντως, είναι ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σήμερα ότι η 12μηνη χρηματοδότηση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία στην κατηγορία της, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες ενδείξεις από τον Τρισέ και τον διοικητή της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg πιστεύουν ότι η ζήτηση για 12μηνα δάνεια που θα προσφέρει η ΕΚΤ στη χρηματοδότηση του Δεκεμβρίου θα είναι αυξημένη, καθώς οι τράπεζες θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την τελευταία άνευ όρων προσφορά.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα δανείσει στις τράπεζες 150 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο μεν από τα 75,2 δισ. ευρώ που άντλησαν οι τράπεζες στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου, όμως λιγότερο από το ήμισυ των 442 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στην πρώτη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου.

Η ΕΚΤ θα προσφέρει τα δάνεια σε σταθερό επιτόκιο 1%, στο επίπεδο που είναι άλλωστε και το βασικό επιτόκιό της, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

naftemporiki

No comments:

Share |