Thursday, December 3, 2009

Οι φήμες περί υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Moody's «ρίχνει» τo X.A.


Οι φήμες περί υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Moody's «ρίχνει» τo X.A.

Εντονότατες φήμες κυκλοφορούν στην αγορά περί επικείμενης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ενδεχομένως από την Moody's πιέζοντας σημαντικά το χρηματιστήριο ενώ έκδηλη ήταν και η ανησυχία στα desk των dealing rooms των τραπεζών. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς του οίκου αξιολόγησης θα ήταν ακαιρη αυτή τη στιγμή μετά την ενθαρρυντική παράταση που πέτυχε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες. Από την Moody's τηρούν σιγήν ιχθύος. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη αν τελικά υποβαθμιστεί η οικονομία από την Moody's η Ελλάδα θα βρεθεί από την κλίμακα Α1 στην κλίμακα Α2. Με βάση την κλίμακα αξιολόγησης της Moody's το Α1 αντιστοιχεί στο Α+ της Standard and Poor's και της Fitch.

Όμως η Standard and Poor's βαθμολογεί την Ελλάδα με Α- δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την αντίστοιχη βαθμολογία της Moody's. Αν υποβαθμιστεί η Ελλάδα από την Moody's αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις στα ομόλογα και στο χρηματιστήριο.

Οι φήμες για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έριξαν το Χ.Α

Ξαφνικό γύρισμα στο Χ.Α. έστειλε το γενικό δείκτη 2,73% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, τις 2.366,86 μονάδες. Μία συνεδρίαση ήταν αρκετή για να μπει φρένο στην αισιοδοξία και στο ανοδικό σενάριο που ήθελε ένα Christmas rally, προκειμένου το Χ.Α. να επιστρέψει σε τροχιά υψηλών αποδόσεων, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλά έτους.

Η φημολογία ότι επίκειται ομοβροντία υποβαθμίσεων από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και μάλιστα άμεσα, μόνο και μόνο για να ασκηθεί πίεση στη κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ήταν ο βασικότερος λόγος για το αρνητικό πρόσημο στο Χ.Α. Επιπρόσθετα, άσχημα επέδρασε η έκθεση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία, παραμένει αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν εντολές short, που αφορούσαν κυρίως τις μετοχές του 20άρη και περισσότερο τις τράπεζες.

Απώλειες 6,46% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, στα 9,12 ευρώ, με 2,1 εκατ. τεμάχια, 6,395 η Πειραιώς, στα 10,11 ευρώ με 2,151 εκατ. τεμάχια, 5,98% το Τ.Τ., στα 4,40 ευρώ, 5,875 η Κύπρου, στα 4,81 ευρώ με 4,1 εκατ. τεμάχια, 5,19% η ΕΤΕ, στα 21 ευρώ με 4,253 εκατ. τεμάχια, 4,87% η Alpha, στα 9,18 ευρώ και 3,41% η Marfin Popular, στα 2,55 ευρώ με 4,8 εκατ. τεμάχια. Το κλίμα ήταν τόσο άσχημο στην αγορά που 138 μετοχές έκλεισαν στο «κόκκινο», έναντι 61 που ενισχύθηκαν και 101 που παρέμειναν αμετάβλητες. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 282,6 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια αγορά που δεν έχει καμία κατεύθυνση, όπως σχολίάζουν χρηματιστές.

reporter.gr

No comments:

Share |