Thursday, November 12, 2009

Μέτρα – σοκ ζητούν οι Βρυξέλλες για το ασφαλιστικό


Μέτρα – σοκ ζητούν οι Βρυξέλλες για το ασφαλιστικό



Μια συνταγή αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος που αν υιοθετηθεί από τη χώρα μας θα σημάνει το τέλος πολλών από τα κεκτημένα στο δημόσιο έθεσε το ECOFIN υπ’ όψιν του Έλληνα υπουργού οικονομικών. Τα μέτρα περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση για την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών στην Ευρωζώνη (που διανεμήθηκε στους Ευρωπαίους υπουργούς αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε) και στην οποία συμπεραίνεται ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στο ασφαλιστικό σύστημα, το δημόσιο το χρέος θα εκτιναχθεί, από 103,3% του ΑΕΠ το 2010, σε 596% το 2050 και σε 884% το 2060, μόνο και μόνο για να καλύψει τα βάρη του ασφαλιστικού.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της υποστηρίζει ότι υπάρχει κατακερματισμός της αγοράς εργασίας και ότι χρειάζονται φιλόδοξες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό από την Ελλάδα. Επίσης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μισθός χαμηλότερος του κατώτερου για τους νεοπροσλαμβανόμενους, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην άνοδο της ανεργίας. Ως λύση η Κομισιόν προτρέπει την Ελλάδα σε καθιέρωση ακόμα χαμηλότερων αμοιβών.

Μεταξύ των συστάσεων της ΕΕ, περιλαμβάνονται επίσης:

- Μείωση του υψηλού επιπέδου προστατευτισμού στους μόνιμους υπαλλήλους.
- Αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων.
- Μείωση των μη μισθολογικών δαπανών
- Ενδυνάμωση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας
- Να ενισχυθεί ο συνδυασμός της ευελιξίας με την ασφάλεια (flexicurity)
- Να συνδεθεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς
- Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ενίσχυση της δια βίου μάθησης και διευκόλυνση της εύρεσης εργασίας ειδικά για τους νέους
- Νομιμοποίηση της «μαύρης» εργασίας
- Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
- Αρση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στα συμπεράσματα τονίζεται πολλές φορές ότι οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν αντικίνητρα πρόωρης αποχώρησης από την εργασία και παράλληλα να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην κατεύθυνση της διόρθωσης σταδιακής εξάλειψης αυτού του κινδύνου θα πρέπει οι χώρες αυτές -σύμφωνα με την έκθεση- να υιοθετήσουν προγράμματα τα οποία θα κατατείνουν στη μείωση του χρέους τους και των ελλειμμάτων τους και να προωθήσουν αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το οικονομικό επιτελείο σε πρώτη φάση υιοθέτησε το κείμενο κατ΄ αρχήν αλλά όχι και τα συμπεράσματα για τη χώρας μας αφού, όπως τονίζουν συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση.

capital.gr

No comments:

Share |