Thursday, November 12, 2009

Πτώση 3% για το αργό μετά τα αποθέματα


Πτώση 3% για το αργό μετά τα αποθέματα


Μεγάλες απώλειες σημείωσε η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη για να υποχωρήσει κοντά σε χαμηλά ενός μήνα, μετά τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και έδειξαν νέα άνοδο των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ καθώς η ζήτηση παραμένει υποτονική.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 2,34 δολ. για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 76,94 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Οκτωβρίου.

Η τιμή του αργού τύπου Brent υποχώρησε 1,93 δολ. ή 2,5% στα 76,02 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού και βενζίνης για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη δεν θα οδηγήσει και σε απορρόφηση των τεράστιων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί.

Πιο αναλυτικά, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 1,76 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 337,676 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρή αύξηση των αποθεμάτων κατά 200.000 βαρέλια.

Την ίδια στιγμή τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,56 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 210,837 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ότι θα διατηρηθούν αμετάβλητα.

Τέλος τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 349.000 βαρέλια στα 167,725 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 400.000 βαρέλια.

"Φρένο" στα διαδοχικά ρεκόρ του χρυσού από την ανάκαμψη του δολαρίου

Τις πρώτες απώλειες του Νοεμβρίου σημείωσε στις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του χρυσού υποχωρώντας από τα επίπεδα-ρεκόρ των 1.120 δολ. ανά ουγγιά, καθώς η ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του περιόρισε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 8 δολ. ή 0,7% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.106,6 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το συμβόλαιο αναρριχήθηκε έως τα 1.123,4 δολ. ανά ουγγιά σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Το λιγότερο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου έχασε επίσης 8 δολ. για να κλείσει στα 1.106 δολ. ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα σημείωσε νέο ρεκόρ στα 1.121,30 δολ. ανά ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων, βρέθηκε να ενισχύεται 0,7% στις 75,643 μονάδες βρίσκοντας στήριξη στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner ότι οι ανάγκες σε δανεισμό των ΗΠΑ είναι μικρότερες απ΄ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε.

"Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να δανειστούμε σημαντικά μικρότερο ποσό απ΄ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε για να επανορθώσουμε την ζημιά που γνώρισε το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα", δήλωσε ο Geithner κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Σιγκαπούρη όπου βρίσκεται για την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από τις χώρες Ασίας – Ειρηνικού.

Επανέλαβε παράλληλα την θέση του ότι ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπών μετάλλων, το ασήμι Δεκεμβρίου έχασε 27 cents, ή 1,6% διολισθαίνοντας στα 17,265 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,9 cents ή 0,6% στα 2,9475 δολ. η λίβρα.

Στον αντίποδα, το παλλάδιο Δεκεμβρίου κέρδισε 5,50 δολ. ή 1,6% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 350,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου έχασε 6,40 δολ. ή 0,5% κλείνοντας στα 1.363,2 δολ. ανά ουγγιά.

capital.gr

No comments:

Share |