Tuesday, November 3, 2009

Σε υψηλά επίπεδα η ρευστότητα


Σε υψηλά επίπεδα η ρευστότητα


Η ρευστότητα που διαθέτουν οι 500 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα, είναι η υψηλότερη ως ποσοστό του ενεργητικού για τα τελευταία 40 χρόνια.

Αντιμέτωπες με τη χρηματοοικονομική κρίση, οι αμερικανικές επιχειρήσεις διαθέτουν σήμερα περισσότερο ρευστό -και μεγαλύτερη αναλογία του ενεργητικού τους σε ρευστό- από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών.

Στο δεύτερο τρίμηνο, οι 500 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα διέθεταν 994 δισ. δολάρια σε ρευστό και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, ήτοι το 9,8% του συνολικού ενεργητικού τους, σύμφωνα με ανάλυση της WSJ που πραγματοποιήθηκε από την Capital IQ, επιχείρηση της Standard & Poor's.

Πρόκειται για ποσό αυξημένο από τα 846 δισ. δολάρια ή το 7,9% του ενεργητικού της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η τάση φαίνεται ότι συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο, παρά τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας. Από αυτές τις 500 επιχειρήσεις, 248 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου με το ρευστό τους να ενισχύεται στο 11,1% επί του ενεργητικού από το 10,1% του δεύτερου τριμήνου.

Η μεγάλη ποσότητα ρευστού αποτελεί και «κατάρα και ευλογία» για την οικονομία. Από τη μία σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ξοδεύουν και επενδύουν λιγότερο, παράγοντας ανασταλτικός για την οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη όμως, η συσσώρευση ρευστού δίδει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών όσο η οικονομία βελτιώνεται, αφού τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε εξαγορές και να αρχίσουν προσλήψεις και κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Η συγκέντρωση ρευστού επιτάχυνε απλώς μία τάση που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες. Στο δεύτερο τρίμηνο του 1991, οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκτός χρηματοοικονομικού τομέα διατηρούσαν το 3,9% του ενεργητικού τους σε ρευστό, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση. Το ποσοστό αυξήθηκε σταθερά στο 9,2% στα μέσα του 2004.

Ο Ρενέ Σταλτζ, καθηγητής Οικονομικών στη σχολή επιχειρηματικών σπουδών του Ohio State University, πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν το ενεργηγικό τους σε ρευστό καθώς η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές αλλαγές τις έχουν εκθέσει σε περισσότερο κίνδυνο.

Η Κάθλιν Κέιλ, καθηγήτρια στη σχολή επιχειρηματικών σπουδών στο University of Georgia, επικαλείται ακόμη ένα λόγο: την ανάπτυξη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες έχουν την τάση να διατηρούν αρκετό ρευστό. Στα τέλη του δεύτερου φετινού τριμήνου, οι 54 μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα τεχνολογίας πληροφορικής διέθεταν 280 δισ. δολάρια ή το 27% του ενεργητικού τους σε ρευστό, σύμφωνα με την ανάλυση.

naftemporiki

No comments:

Share |