Tuesday, November 3, 2009

Κέρδη 1,8% για το αργό


Κέρδη 1,8% για το αργό

Με κέρδη άνω του 1 δολαρίου έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει από τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δημιούργησαν ευκαιρίες για τοποθετήσεις, παρόλο που το δολάριο σήμερα ανέκαμψε.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου διαπραγματεύτηκαν στα 79,57 δολάρια σημειώνοντας ανοδο της τάξεως του 1,8%, διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 78%. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά το αργό κατέγραφε απώλειες ακόμα και 2%, στον απόηχο των ρευστοποιήσεων που σημειώνονταν στις διεθνείς αγορές. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent σημείωσε ομοίως κέρδη 1,8% κλείνοντας στα 77,94 δολάρια το βαρέλι.

Ανέκαμψε ελαφρώς σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ημερών διαπραγματευόταν σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4653 δολάρια από το επίπεδο των 1,4775 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4658 δολάρια. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 76,42 μονάδες.

Η υποχώρηση του ευρώ συνδέεται με την πτώση των χρηματιστηρίων και τις ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει για τις τράπεζες η έξοδος τους από τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που εφαρμόζουν όλες σχεδόν οι Κεντρικές Τράπεζες. Είναι ενδεικτικό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σήμερα σε ένα νέο πακέτο κεφαλαιακής στήριξης του πιστωτικού της συστήματος ύψους 51 δισ. δολαρίων διευρύνοντας έτσι την συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Royal Bank of Scotland και της Lloyds Banking Group.

reporter.gr

No comments:

Share |