Tuesday, November 3, 2009

Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις, μεγαλοιδιοκτήτες - Ποιες εισηγμένες πληρώνουν


Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις, μεγαλοιδιοκτήτες - Ποιες εισηγμένες πληρώνουν
Έκτακτη εισφορά σε περίπου 300 κερδοφόρες εταιρείες, σε μεγαλοιδιοκτήτες και "ανάσες" στις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις προβλέπει το "φορολογικό καλάθι" της κυβέρνησης. Αναλυτικότερα, η εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που έγινε δεκτή νωρίτερα την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει την επιβολή εισφοράς της τάξης του 5% στις επιχειρήσεις που είχαν σημειώσει το 2008 κέρδη ύψους 10 εκατ. ευρώ, 7% για κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ και 10% πάνω από 25 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του συντελεστή ΕΤΑΚ για το 2009 στις περιπτώσεις που τα ακίνητα έχουν αξία πάνω από 600.000 ευρώ. Από τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει επιπλέον 1,010 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 850 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και 160 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή του ΕΤΑΚ.

Ειδικότερα οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες βασίζονται στο ότι 140 επιχειρήσεις παρουσίασαν το 2008 κέρδη μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ, 85 επιχειρήσεις μεταξύ 10 και 25 εκατ. ευρώ και 80 επιχειρήσεις πάνω από 25 εκατ. ευρώ.

"Ζητάμε από τους κατόχους ακινήτων αξίας άνω των 600.000 ευρώ να καταβάλουν έκτακτη εισφορά", δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ. "Σε καμία κυβέρνηση δεν αρέσει να παίρνει έκτακτους φόρους, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα", υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ποιες εισηγμένες θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά και πόσο

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισηγμένες επιχειρήσεις και τράπεζες με υψηλή κερδοφορία προχωρά η κυβέρνηση, ενώ σύμφωνη με την παραπάνω απόφαση είναι η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων. Η έκτακτη εισφορά σε βάρος των επιχειρήσεων θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις με ιδιαιτέρως υψηλή κερδοφορία και θα έχει έντονο συμβολισμό στο πλαίσιο της διατήρησης της έκτακτης εισφοράς φέτος και για τα φυσικά πρόσωπα. Αναμένεται πως θα επιβληθεί με βάση τα κέρδη του 2008 και θα κυμαίνεται στα επίπεδα μεταξύ 5% - 10%, αναφέρει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σε σχετική της ανάλυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η κλίμακα θα διαμορφωθεί ως εξής:

Για τις εταιρίες με κέρδη 0 - 1 εκ. ευρώ δεν θα υπάρχει εισφορά

Για τις εταιρίες με κέρδη από 1 εώς 50 εκ. ευρώ η εισφορά θα αφορά το 5% των κερδών

Για τι εταιρίες με κέρδη από 50 εκ. ευρώ και άνω η εισφορά θα αφορά το 10% των κερδών.

Η επιβάρυνση θα εμφανιστεί λογιστικά το 2009 και θα επιβαρύνει με έκτακτη μορφή τα κέρδη της χρήσης. Με βάση την προηγούμενη εκτίμηση της Πήγασος η συνολική κερδοφορία του 2009 αναμένεται να μειωθεί κατά 764 εκ. ευρώ και θα διαμορφωθεί κοντά στα 5,2 με 5,3 δισ. ευρώ. Η αποτίμηση της αγοράς σε όρους πολλαπλασιαστών διαμορφώνεται στο 18,4 και για τον FTSE -20 στο 11,8.

Το μεγαλύτερο ποσό θα καταβάλει η Εθνική Τράπεζα με 154,6 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 72,85 εκατ. ευρώ. Η Eurobank θα καταβάλει 65,2 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 60,18 εκατ. ευρώ. Δείτε εδώ αναλυτικά τα ποσά που θα καταβάλουν οι εισηγμένες σύμφωνα με τη μελέτη των αναλυτών της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη, η εισφορά θα αφορά στα προ φόρων κέρδη του 2008 και της μητρικής όχι του ομίλου κάθε εισηγμένης. Στον πίνακα αποτυπώνονται η επιβάρυνση στα καθαρά ενοποιημένα και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη πρόκειται για μία άσκηση αναφορικά με το μέτρο, αλλά θα είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.



Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Η έκτακτη εισφορά στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία επιβάλλεται με τη μορφή αυξημένου ΕΤΑΚ. Συγκεκριμένα, για 3.345.670 φυσικά πρόσωπα που καλούνται σήμερα να καταβάλλουν ΕΤΑΚ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους και με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ για τον άγαμο, 200.000 ευρώ για τον έγγαμο και 230.000 ευρώ για όσους έχουν από τρία και περισσότερα παιδιά δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 600.000 ευρώ και έως 1 εκατ. ευρώ ο συντελεστής ΕΤΑΚ αυξάνεται σε 2 τοις χιλίοις και αφορά 42.000 ιδιοκτήτες. Στο επόμενο κλιμάκιο 18.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 1 έως 4 εκατ. ευρώ, ο συντελεστής ΕΤΑΚ αυξάνεται σε 4 τοις χιλίοις και για 285 ιδιοκτήτες των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 6 τοις χιλίοις. Συνολικά θα επιβαρυνθούν 60.285 ιδιοκτήτες ή ποσοστό 1,7% των ιδιοκτητών ακινήτων και τα προσδοκώμενα έσοδα φτάνουν τα 180 εκατ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο που δίδεται σήμερα για διαβούλευση και κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή προβλέπεται και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας που αξιοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3 τοις χιλίοις από 1 τοις χιλίοις που προβλέπεται σήμερα και έναντι 6 τοις χιλίοις για τα νομικά πρόσωπα ( ισχύον καθεστώς).

Επιστροφή φόρου στους αγρότες

Με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή θα αυξάνεται από το 7% στο 11% η επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών.

Έκτατο επίδομα αλληλεγγύης

Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, ύψους μεταξύ 300 - 1.300 ευρώ, σε περίπου 2,5 εκατ. δικαιούχους αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις με την πρώτη πριν τα Χριστούγεννα και το συνολικό ύψος της δαπάνης θα είναι λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται σε 444.500 άτομα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 348,2 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος από 14.000 ευρώ - 21.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης και της παράλληλης έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέχρι την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή.

Για τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το έκτακτο επίδομα δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι τα χρήματα της δαπάνης θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά και το τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την «πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών».

Αναφερόμενος στις αρχές του νομοσχέδιου, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού όπως εξήγησε, «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ό,τι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».

Το νομοσχέδιο είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» (δηλ. δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό), σημείωσε ο πρωθυπουργός και αυτό, υπογράμμισε, έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση.

Ακόμη, τόνισε ότι το ν/σ ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισε ότι το ν/σ αφορά οικογένειες με παιδιά, ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που χρειάζονται να βοηθηθούν οικονομικά και ότι πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η παρέμβαση αυτή, πρόσθεσε, συνοδεύεται από εισφορά κοινωνικής ευθύνης αντίστοιχου ποσού που κάνει την παρέμβαση δημοσιονομικά ουδέτερη, αφορά τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. «Ζητάμε», είπε ο υπουργός, «από αυτές τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν μέσα από έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Ζητάμε από την μεγάλη ακίνητη περιουσία να συνεισφέρει κι αυτή, τους κατόχους ακινήτων αξίας πάνω από 600000 ευρώ να συμμετάσχουν με άλλη εισφορά».

Ανάλογης της οικογενειακής κατάστασης το ύψος της ενίσχυσης.

Αναλυτικά:

-Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ. Εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.

-Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.

-Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.

-Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.

-Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και

-Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.

Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης άλλα 2.547.500 άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%).

reporter.gr

No comments:

Share |