Tuesday, November 3, 2009

Πέραν του 3% το έλλειμμα


Πέραν του 3% το έλλειμμα

Σηκώνει τα χέρια στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών, παραδεχόμενος για πρώτη φορά ψες ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ξεπέρασε το ανώτατο όριο του 3%, μετά το οποίο αρχίζει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να συντηρήσουν το έλλειμμα σε επίπεδα εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν ήδη εκτροχιαστεί, καθώς δύο μήνες πριν τη λήξη του έτους, το έλλειμμα πλησιάζει το 3,5%.

Η παραδοχή του υπουργείο έγινε μετά από έντονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν να αποτραπεί η επιτήρηση με αμφιλεγόμενα μέτρα παγοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων και επίσπευσης των εισπράξεων.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, το έλλειμμα είχε περιοριστεί στο 2,65% δημιουργώντας προσδοκίες για αποφυγή της επιτήρησης.

Η κατάσταση τον Οκτώβριο όμως δεν φαίνεται να αφήνει πλέον οιεσδήποτε ελπίδες στο υπουργείο.

«Λόγω κυρίως της κατακόρυφης μείωσης των εσόδων του κράτους από τις πωλήσεις ακίνητης περιουσίας χάσαμε περίπου €1 δισ. σε έσοδα από τον τομέα αυτό και λόγω των μέτρων που λάβαμε και είχαν ένα κόστος περίπου €400 εκ., αυτή τη στιγμή έχουμε ένα έλλειμμα της τάξης του 3% με 3,5%, δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση του έτους», είπε χθες ο κ. Σταυράκης, μιλώντας στα γραφεία της ΣΕΚ κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης για τις επιδράσεις της οικονομικής ύφεσης στην απασχόληση.

Ο κ. Σταυράκης προειδοποίησε επίσης πως έπονται πέτρινα χρόνια στην οικονομία, αφού διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το IMF μιλούν για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι το 2012.

«Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στην απασχόληση θα παραμείνει γι’ αυτό θα πρέπει να παλέψουμε να συγκρατήσουμε την ανεργία στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα», είπε ο κ. Σταυράκης.

Κλειδί το δημόσιο

«Στο μέτρο του δυνατού θα εξακολουθούν να δίνονται οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές με τον ίδιο τρόπο. Επιδίωξη ωστόσο θα πρέπει να είναι η καλύτερη στόχευση και γίνονται πολλές προσπάθειες σε συνεργασία με τα κόμματα για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια πιο στοχευμένη κοινωνική πολιτική», επεσήμανε.

Το κλειδί στην όλη προσπάθεια, είπε, είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής που θα απαλλάξει τους Κύπριους φορολογούμενους από μεγάλο βάρος.

«Ο δημόσιος τομέας στην Κύπρο απασχολεί σχεδόν 65 χιλ. εργαζομένους. Είναι μεγάλος αριθμός κατά αναλογία με τον πληθυσμό της Κύπρου. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί. Υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και με καλή δουλειά και προγραμματισμό και σε συνεργασία με την ΠΑΣΥΔΥ μπορούμε να βρούμε τους τρόπους να μειώσουμε το κόστος στη δημόσια υπηρεσία, να μειώσουμε το βάρος στον Κύπριο φορολογούμενο, ακριβώς να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε λεφτά και να στηρίξουμε περαιτέρω την πραγματική οικονομία».

Ποντάρει στις διεθνείς υπηρεσίες

Συνεχίζοντας έδωσε και ένα αισιόδοξο μήνυμα για ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, αυτό των υπηρεσιών και των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. Ένας τομέας, όπως είπε, που πάει εξαιρετικά καλά γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να γίνουν συμφωνίες και με άλλες χώρες όπως η Ουκρανία και η Ινδία, παρόμοιες με αυτές της ρωσικής κυβέρνησης.

«Για το λόγο αυτό, επανέλαβε, θα πρέπει να διατηρηθούν οι χαμηλές φορολογίες, που αυτή τη στιγμή είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, ακριβώς για να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές», είπε, στέλλοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Υπέρ αύξησης φόρου περιουσίας

Σχολιάζοντας στη συνέχεια εισήγηση δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου να αυξηθεί η φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία, αφού τη χαρακτήρισε εξαιρετική ιδέα, τάχθηκε υπέρ.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εισπράττει από τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας να το επιστρέφει σε αντισταθμιστικά μέτρα. Όπως είναι η μείωση των μεταβιβαστικών στο κτηματολόγιο ή το ΦΠΑ στην ακίνητη ιδιοκτησία. Ο μόνος φόρος στον κόσμο που δεν είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας και είναι κοινωνικά δίκαιος είναι ο φόρος που επιβάλλεται στον πλούτο και στην ακίνητη περιουσία», ανέφερε.

Λέγοντας αυτά, είπε ότι η πρώτη κατοικία θα εξαιρείται από αυτή τη φορολογία. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, θα αναζωογονηθεί η κατασκευαστική βιομηχανία και θα συγκρατηθεί η ανεργία.

Αναστέλλεται το Μέγαρο…

Ακολούθως απαντώντας σε άλλη ερώτηση των παρευρισκομένων για την αναστολή του έργου του Μεγάρου Πολιτισμού, παραδέχθηκε ότι αναστέλλεται το έργο στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης.

Αποφεύγοντας όταν κλήθηκε να αναφερθεί στο ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, περιορίστηκε να πει ότι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παρουσιάζει η αντιπολίτευση, συστήνοντας να αποφεύγονται οι κινδυνολογίες οι οποίες κάνουν ζημιά στην οικονομία και στη ψυχολογία των καταναλωτών.

Στην εισήγηση μέλους από το ακροατήριο για εισαγωγή και εγκατάσταση καμερών ως ένα τρόπο αύξησης των εσόδων της κυβέρνησης από τα πρόστιμα, ο κ. Σταυράκης αν και είπε ότι είναι υπέρ της εγκατάστασης τους δεν αναμένεται να φέρουν τέτοια έσοδα που να αλλάξει το δημοσιονομικό ισοζύγιο. «Πρόκειται για έσοδα €4-5 εκ. το χρόνο», είπε.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |