Saturday, September 19, 2009

Kέρδη 43,04% από την αρχή του χρόνου "γράφει" το Χ.Α. - Σε νέα υψηλά

Kέρδη 43,04% από την αρχή του χρόνου "γράφει" το Χ.Α. - Σε νέα υψηλά

Μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τις τράπεζες στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και συγκεκριμένα προς στο κλάδο του εμπορίου και της βιομηχανίας πρατηρήθηκε κατά τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και η Wall Street «πάλευαν» να βρεθούν σε νέα υψηλά έτους, τη στιγμή που στην Ελλάδα, η «απνευστί» αντίδραση της αγοράς εδώ και δύο μήνες προβληματίζει τους αναλυτές και τους επενδυτές. Τα κέρδη μέσα στο δίμηνο, για πολλά από τα χαρτιά του 40άρη και του 20άρη πλησιάζουν το 60%, τη στιγμή που τα μαντάτα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι απογοητευτικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει κλειστεί ήδη ραντεβού του νέου υπουργού Οικονομίας με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια προς στο τέλος του ίδιου μήνα στις Βρυξέλλες...

Αν και υποτονική την Παρασκευή η απόδοση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, έκλεισε τελικά σε νέα υψηλά έτους 2.555,48 και με κέρδη 0,31%. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη του γενικού δείκτη ανήλθαν σε ψ1,12% και από την αρχή του χρόνου σε 43,04%. Οι συναλλαγές ήταν μειωμένες την εβδομάδα περίπου κατά 12%, σημειώνουν οι αναλυτές. Εθνική, Marfin Popular, Κύπρου και Πειραιώς έκλεισαν σε θετικό πρόσημο, τόσο όσο όμως, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες κατά 4,06% στη Eurobank. Πάνω από 25 ήταν τα κέρδη της Marfin Popular, 1,82% της Κύπρου, 1,31% της ΕΤΕ και 0,87% της Πειραιώς. Profit taking παρατηρήθηκε ακόμα σε Alpha, ΔEH και ΑΤΕ. Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας απελευθερώθηκε από τη λήξη των τριπλών σειρών στα παράγωγα σήμερα.

Οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις είχαν την τιμητική τους και κυρίως οι βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, όπως η Ελβάλ που έκλεισε με άνοδο πάνω από 10%, Τέρνα Ενεργειακή 6,09%, Frigoglass 4,88%, Σαράντης 5,20% κ.ά. Τα αρχικά κέρδη της Coca Cola περιορίστηκαν σε 1,35%, στα 17,30 ευρώ. Σημειωτέον ότι η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στους μετόχους της 1,5 ευρώ. Η αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχει «καταλάβει’ ακόμα τίποτα από εκλογές, ακολουθώντας τα διεθνή χρηματιστήρια. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπέρασαν την Παρασκευή τα 200 εκατ. ευρώ, με την πλειοψηφία των μετοχών να κλείνει με κέρδη, 100, έναντι 89 που υποχώρησαν και 62 αμετάβλητες.

Emporiki Bank

Οι τράπεζες θα δώσουν την τάση, υποστηρίζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, την εβδομάδα που διανύσαμε σημειώθηκε αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς ο ΓΔ την Τρίτη υποχώρησε μέχρι τις 2.465μ και στη συνέχεια ανέκαμψε μέχρι τις 2.576μ, προσεγγίζοντας το υψηλό έτους στις 2.578μ. «Αν εξαιρέσουμε», αναφέρει, «δυο συνεδριάσεις (3/9 και 4/9), σε όλες τις υπόλοιπες (δεκαεννέα συνολικά) από τις 21/8 έως και σήμερα, ο ΓΔ κινείται ανάμεσα στις 2.442μ και 2.578μ. Θεωρούμε ότι αυτή η παλινδρόμηση τιμών σε έναπεριορισμένο εύρος έχει δημιουργήσει μια συσσώρευση τιμών, η οποία θεωρούμε ότι θα εκτονωθεί σύντομα και η κατεύθυνση που θα πραγματοποιηθεί θα δώσει τη νέα βραχυχρόνια τάση. Εκτιμούμε ότι η προαναφερόμενη κίνηση θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την κίνηση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών, οι οποίες αναμένεται να «ξεσπάσουν» σύντομα, συμπαρασύροντας και τον ΓΔ ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες το επενδυτικό ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στους μη τραπεζικούς τίτλους, εκτιμούμε όμως ότι σύντομα την σκυτάλη θα την ξαναπάρουν οι τράπεζες».

Αν τελικά ξεπερασθούν οι 2.578μ με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τότε θα υπάρξει επιτάχυνση της ανοδικής τάσης αλλά δύσκολα θα ξεπερασθούν τα όρια του ανοδικού καναλιού του τελευταίου διμήνου, δηλαδή το υψηλότερο πιθανό σημείο κορύφωσης προσδιορίζεται στη ζώνη τιμών 2.680μ - 2.700μ.

Αν όμως η ενδεχόμενη διάσπαση συνδυασθεί με αυξημένους όγκους συναλλαγών, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα «βίαιο rally» με επόμενο στόχο την ευρύτερη περιοχή των 2.800μ, καθώς θα έχει ενδυναμωθεί το σενάριο ανάκαμψης τύπου V αντί του W.Στην αντίθετη περίπτωση που κινηθεί πτωτικά ο ΓΔ και διασπάσει την στήριξη των 2.465μ (σημείο κλειδί βραχυχρόνια) με αυξημένους όγκους συναλλαγών, ο πτωτικός στόχος προσδιορίζεται στη περιοχή των 2.275μ. Αν η υποχώρηση συντελεσθεί με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τότε μπορεί να εκτονωθεί στις στηρίξεις των 2.415μ και 2.365μ.

reporter.gr

No comments:

Share |