Saturday, September 19, 2009

Με 20 δισ. ευρώ πλεονάζουσα ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες

Με 20 δισ. ευρώ πλεονάζουσα ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες

Πλεονάζουσα ρευστότητα περίπου 20 δις ευρώ εμφανίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρευστότητα αυτή προήλθε από 4 βασικές πηγές 1) τις καταθέσεις , 2) την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, 3)την παροχή ρευστότητας από το ελληνικό δημόσιο και 4) από τις εκδόσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες αντλώντας περίπου 10 δις ευρώ μέσω ομολογιακών δανείων , τιτλοποιήσεων και καλυμμένων ομολογιών. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αν οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα 20 δις ευρώ τότε γιατί αυτό δεν καταγράφεται στην αγορά;

Η απάντηση, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, είναι πολύ σαφής. Όπως αναφέρουν στο , oι τράπεζες έχουν ως βασικό τους μέλημα να απαγκιστρωθούν από την ΕΚΤ και το ελληνικό δημόσιο να μειώσουν δραστικά την εξάρτηση τους από αυτές τις πηγές.

Ακόμη αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ειδικά από την ΕΚΤ και δεν είναι τυχαίο ότι στο over night δηλαδή στις τοποθετήσεις στην διατραπεζική μιας ημέρας εμφανίζεται τεράστια ρευστότητα.

Οι τράπεζες πως αξιοποιούν την ρευστότητα που διαθέτουν;

Κατά βάση με δύο τρόπους αφενός ο παραδοσιακός τρόπος τοποθετηθούν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας τους στο over night της ΕΚΤ με 0,25%.

Αφετέρου αγοράζουν ομόλογα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια από τις αιτίες που παγκοσμίως τα spreads στα ομόλογα έχουν κλείσει είναι ότι οι τράπεζες διεθνώς διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα την οποία και χρησιμοποιούν σε κάποιο βαθμό για αγορές ομολόγων.

Στην Ελλάδα π.χ. το spread στα ομόλογα διαμορφώνεταιστο1,19% ή στις 119 μονάδες βάσης στα 3,34% η απόδοση του 10ετούς γερμανικού και στα 4,53% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού.

Τα spreads αντικατοπτρίζουν την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και το γεγονός ότι κινούνται στα 1,19% σημαίνει ότι η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται.

Πάντως από το νέο έτος αναμένεται μια διεύρυνση του spread στα ομόλογα προς τις 150 με 170 μονάδες βάσης ακραία περίπτωση οι 200 μονάδες βάσης λόγω κυρίως του γεγονότος ότι το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει πάνω από 50 δις ευρώ για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2010.

Όμως ενώ η κατάσταση στις αγορές ομολόγων παραμένει ελέγξιμη , το ερώτημα που συνεχίζει να παραμένει αναπάντητο είναι αφού οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα γιατί δεν την διοχετεύουν στην αγορά;

Επιχειρήθηκε μια απάντηση , δηλαδή οι τράπεζες πρώτα θα απεξαρτηθούν από την ΕΚΤ και το ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία θα αρχίσουν να χορηγούν δάνεια προς την αγορά.

Είναι ξεκάθαρο ότι για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν ακόμη μήνες ίσως προς τις αρχές ή μέσα του 2010 η κατάσταση να είναι λίγο καλύτερη.

reporter.gr

No comments:

Share |