Saturday, September 19, 2009

Κρίσιμες ώρες για Ασπίς Πρόνοια


Κρίσιμες ώρες για Ασπίς Πρόνοια


Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε, σήμερα, από την Τράπεζα της Ελλάδος η αξιολόγηση των προς δέσμευση επιστολών (εγγυητικών και επιστολών πρόθεσης) και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα κρίνει, εν πολλοίς, και τις αποφάσεις της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης την προσεχή Δευτέρα.

Η Επ. Ε. Ι. Α ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος ως την πλέον αρμόδια να αξιολογήσει τις επιστολές πρόθεσης δύο ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέθεσε η Ασπίς προς δέσμευση. Η γνωμοδότηση από την Τ. τ. Ε ολοκληρώθηκε και έχει αποσταλεί ήδη στην Επ. Ε. Ι. Α

Στην Επ. Ε. Ι. Α σύμφωνα με πληροφορίες, κατέφθασε σήμερα και νέα επιστολή του κ. Π. Ψωμιάδη η οποία προσκομίζει στοιχεία για την ισχύ των δύο επίμαχων επιστολών πρόθεσης από ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα νέα στοιχεία που προσκομίζει ο βασικός μέτοχος της Ασπίς Πρόνοια ενδέχεται να πρέπει να επανεξετασθούν από την Επ. Ε. Ι. Α χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας γνωμοδότησης από την Τ. τ. Ε.

Προς το παρόν η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επ. Ε. Ι. Α που ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα παραμένει το κρίσιμο ορόσημο για το μέλλον της Ασπίς. Το κλίμα για την ασφαλιστική παραμένει βαρύ και το αποτύπωσε χαρακτηριστικά η δήλωση του προέδρου της Επ. Ε. Ι. Α κ. Γ. Πέτσα στην Ναυτεμπορική.


Ο πρόεδρος της Εποπτικής αρχής δήλωσε «κρίνοντας από μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων και των επιστολών που κοινοποίησε ο πρόεδρος της Ασπίς Πρόνοια, Παύλος Ψωμιάδης, είμαι απαισιόδοξος για τη συνέχεια του ελέγχου που διενεργεί η Επιτροπή»

Σημειώνεται ότι η Επ. Ε. Ι. Α έχει διαμηνύσει σαφώς εδώ και καιρό ότι δεν θα διστάσει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ στην περίπτωση που κρίνει ότι δεν καλύπτονται επαρκώς τα 203,59 εκατ. ευρώ που πρέπει να μπουν στην εταιρεία για να ανορθωθεί ο δείκτης φερεγγυότητάς της.

Η στάση της δεν φαίνεται να επηρεάζεται ούτε από το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μια απόφαση ανάκλησης αδείας θα είχε και πολιτικό κόστος με δεδομένο ότι υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι με μακροχρόνια προγράμματα Ζωής.

Η ρύθμιση που πέρασε το υπουργείο Οικονομίας προ διμήνου περίπου για παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο σε χαρτοφυλάκια ζωής εταιρειών που κλείνουν με ταυτόχρονο ορισμό διαχειριστή χαρτοφυλακίου εξασφαλίζει, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τους κατέχοντες συμβόλαια Ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και επομένως μειώνει σημαντικά το πολιτικό κόστος.

euro2day.gr

No comments:

Share |