Saturday, September 19, 2009

Η Citibank Ελλάδος ή θα πωληθεί ή θα κλείσει


Η Citibank Ελλάδος ή θα πωληθεί ή θα κλείσει

«Η θα κλείσουν ή θα πωληθούν» ήταν το μήνυμα του Pandit του επικεφαλής της Citigroup αναφερόμενος στις θυγατρικές στο consumer banking παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για το μέλλον θυγατρικών στο εξωτερικό έχουν παρθεί. Συγκεκριμένα επανέλαβε ότι σε χώρες όπου η Citigroup δραστηριοποιείται στην λιανική τραπεζική όπως την Βρετανία, το Βέλγιο , την Ισπανία , αλλά και σε χώρες όπου υπάρχει δραστηριότητα retail banking όπως η Ελλάδα ή θα πωληθούν ή θα κλείσουν. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για την Citibank στην Ελλάδα οι εναλλακτικές λύσεις είναι δύο ή να κλείσει ή να πωληθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ έχουν υπάρξει διαψεύσεις από πλευράς Citibank Ελλάδος από πάρα πολλές πηγές έχει αναφερθεί ότι το management εδώ στην Ελλάδα επιχείρησε να πωλήσει την Citibank χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Είναι καταφανές ότι οι απόπειρές προσέκρουσαν αφενός στο τίμημα αφετέρου στην υφιστάμενη χρηματοοικονομική κατάσταση της Citibank Ελλάδος η οποία προφανώς και δεν συγκρίνεται με αυτή του παρελθόντος. Η παραγόμενη δραστηριότητα έχει μειωθεί αισθητά , είναι ασαφές αν πλέον επιτυγχάνει κέρδη ενώ οι μόνες δραστηριότητες που συνεχίζουν να λειτουργούν ικανοποιητικά τηρουμένων των αναλογιών είναι οι κάρτες και το private banking.

Ως εκ τούτου το management Βασιλειάδη , το οποίο είναι γεγονός ότι έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την διάσωση της Citibank στην Ελλάδα θα κληθεί προσεχώς να λάβει μια κρίσιμη απόφαση. Να πουλήσει σε τιμές προφανώς πολύ χαμηλές ή να περάσει το μήνυμα στην κεντρική διοίκηση ότι η πώληση δεν είναι εφικτή και το management στις ΗΠΑ να αποφασίσει για την τύχη της θυγατρικής στην Ελλάδα.

Να κλείσει η Citibank στην Ελλάδα αποτελεί προφανώς την χειρότερη λύση καθώς προέχει και η διάσωση των εργαζομένων της τράπεζας. Προσεχώς κρίνεται το μέλλον της Citibank Ελλάδος.

reoprter.gr

No comments:

Share |