Thursday, July 23, 2009

Ευκολότερο το business με νέο νόμο

Ευκολότερο το business με νέο νόμο


Τροποποιήσεις στον Περί Εταιρειών Νόμο, Κεφ. 113, επέφερε πρόσφατα η βουλή, που ενδέχεται να καταστήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο λειτουργικό και σύγχρονο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, που συνεργάστηκε με την πολιτεία και εμπλεκόμενους φορείς για να επέλθουν οι απαραίτητες αλλαγές στο νόμο, οι τροποποιήσεις αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό του Περί Εταιρειών Νόμου ώστε να συνάδει με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τις επικρατούσες πρακτικές. Επιδιώκει να καταστήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Κυπριακές εταιρείες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, πιο λειτουργικό και σύγχρονο, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Μερικές από τις αλλαγές που έχουν επέλθει, σύμφωνα με τον ΚΟΠΕ αφορούν:

(α) την κατάργηση της υποχρεωτικής σφράγισης με την μεταλλική ή άλλη σφραγίδα της εταιρείας ορισμένων εγγράφων ή πληρεξουσίων ως προϋπόθεση για την εγκυρότητα τους.

(β) την κατάργηση της υποχρέωσης εταιρειών να εκδίδουν και καταθέτουν ενημερωτικά δελτία στον Έφορο Εταιρειών όπου αυτό δεν απαιτείται από τις πρόνοιες του περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου και/η του Περί Ανοικτού Τύπου Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) και Περί Συναφών Θεμάτων Νόμου. Προβλέπεται επίσης ότι όπου απαιτείται η κατάθεση Ενημερωτικού Δελτίου από Κυπριακή εταιρεία που εισάγει κινητές αξίες σε ξένη αγορά θα γίνεται αποδεκτή η κατάθεση των εγγράφων στον Έφορο στην γλώσσα που συντάχθηκαν αν είναι ευρέως διαδεδομένη στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους.

(γ) την κατάργηση της απαγόρευσης παροχής οικονομικής βοήθειας από ιδιωτική εταιρεία σε σχέση με την πώληση ή προσυπογραφή για μετοχές της, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η απαγόρευση συνεχίζει να υφίσταται για δημόσιες εταιρείες και εξαρτημένες τους.

(δ) την κατάργηση της ανάγκης για καταχώρηση με την μορφή επιβάρυνσης ορισμένων ενεχυριάσεων μετοχών Κυπριακών εταιρειών ως επίσης και άλλων συμφωνιών χρηματοοικονομικών εξασφαλίσεων όπου ισχύει ο περί Συμφωνιών Παροχής Χρηματοοικονομικής Εξασφάλισης Νόμος.

(ε) την επέκταση του δικαιώματος Κυπριακών εταιρειών να διατηρούν Μητρώα μελών σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται ή διαμένουν τα μέλη της ή είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο της ξένης χώρας οι μετοχές τους.

«Ο Οργανισμός συνεχίζει την προσπάθεια του και για άλλες τροποποιήσεις τόσο στον Περί Εταιρειών Νόμο αλλά και σε άλλες νομοθεσίες ώστε να καταστεί η Κύπρος ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις είτε με την μορφή εγκατάστασης γραφείων ή άλλως πως», τονίζει.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |