Thursday, July 23, 2009

Τρύπες χρόνου στις αδειοδοτήσεις γκολφ


Τρύπες χρόνου στις αδειοδοτήσεις γκολφ



Νεφελώδες παραμένει το τοπίο σε σχέση με την προώθηση των αναπτύξεων για τα γήπεδα γκολφ, με το κράτος και τους επιχειρηματίες να δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν με τις απαραίτητες διαδικασίες, αλλά τις αδειοδοτήσεις να καθυστερούν.

Το Τμήμα Πολεοδομίας που έχει ρόλο κλειδί στις αδειοδοτήσεις των 14 γηπέδων γκολφ δηλώνει έτοιμο να επισπεύσει τις χρονοβόρες κρατικές διαδικασίες και αφήνει αιχμές ότι υπό το φως της κρίσης οι ίδιοι οι επιχειρηματίες καθυστερούν.

Ο διευθυντής της Πολεοδομίας, Χριστόδουλος Κτωρίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι η πρόθεση του τμήματος Πολεοδομίας είναι να υποβοηθήσει στην εξασφάλιση των αδειών για τα γκολφ το συντομότερο δυνατόν. «Ωστόσο οι επιχειρηματίες οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην πρώτη εξέταση των αιτήσεων τους, δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι», αναφέρει.

Ο κ. Κτωρίδης επεσήμανε ότι «παρά τη στενότητα που υπάρχει σε προσωπικό στο τμήμα Πολεοδομίας, έχει συσταθεί ειδική εξειδικευμένη ομάδα η οποία απασχολείται αποκλειστικά στην προώθηση των αιτήσεων».

Εξήγησε όμως ότι «αν οι επιχειρηματίες συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς τότε θα χρειαστεί ένας χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται σχεδόν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες και υπουργεία, εκτός των περιπτώσεων που οι επιχειρηματίες συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρμοδίων ενδέχεται να εξασφαλίσουν την άδεια εντός εξαμήνου».

Αντίθετη άποψη εκφράζουν εντούτοις οι επιχειρηματίες οι οποίο δηλώνουν ότι επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου λόγω του ότι έχουν εμπλακεί σε μια τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι να φθάσουν στην τελική έγκριση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Cyprus Limni Golf Resort, Νίκο Σιακόλα, οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της εταιρείας εργάζονται πυρετωδώς για τα δύο γήπεδα που θα δημιουργήσει η εταιρεία, εν μέρει και λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου που θα γίνουν τα έργα. «Δώσαμε ήδη €40 εκ. σε εργολαβία για την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος επειδή ο χώρος έχει τραυματιστεί λόγω ύπαρξης μεταλλείου πριν αρκετά χρόνια».

Ο κ. Σιακόλας επεσήμανε ότι παρά τα όσα λέγονται για την οικονομική κρίση, η εταιρεία διαθέτει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για ολόκληρο το έργο. Κατέστησε επίσης σαφές ότι μόλις εξασφαλίσουν την άδεια αμέσως θα αρχίσουν και τα εκτελεστικά έργα των γηπέδων.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την ταχύτητα με την οποία η Πολεοδομία θα προχωρεί τις διάφορες μελέτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκ των διευθυντών της Αristo Developers, Venus Rock Estates & Koradjissa Investments, Ήρου Μιλτιάδους. Ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η δική τους εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη στις διορθώσεις που τους έχουν υποδειχθεί κατά την πρώτη συνάντηση με την αρμόδια επιτροπή της Πολεοδομίας και αναμένουν τη διευθέτηση για τη δεύτερη συνάντηση και την προώθηση της σε άλλα κυβερνητικά τμήματα.

«Έχουμε προχωρήσει όλες τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα και σύντομα θα παρουσιάσουμε το master plan για δεύτερη φορά ενώπιον της Πολεοδομίας για να προωθηθεί και στα άλλα συναρμόδια τμήματα», είπε.

Ετοιμότητα δηλώνει και ο διευθυντής της MED Golf, Ντίμης Καραπατάκης, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «εδώ και 4 χρόνια προετοιμάζουν το έδαφος για το γήπεδο. Μόλις εξασφαλιστεί η άδεια την ίδια ημέρα θα μπουν οι μπουλντόζες να αρχίσουν την εκτέλεση του έργου», που θα γίνει σε γη κοντά στο Τερσεφάνου.

Όπως δήλωσαν και οι τρεις επιχειρηματίες υπολογίζεται ότι τα έργα για την εκτέλεση του γηπέδου γκολφ θα διαρκέσουν πέριξ των 18 μηνών, ενώ για ολόκληρο το project θα χρειαστούν άλλα 2 έως 2,5 χρόνια.

Η υπεύθυνη λειτουργός από το τμήμα Πολεοδομίας εξηγώντας τις διαδικασίες ανέφερε ότι όντως λόγω της πολυπλοκότητας του έργου αν οι επιχειρηματίες δεν κυνηγήσουν και δεν τρέξουν από μόνοι τους να διορθώσουν κάποια πράγματα που τους υποδεικνύονται, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν άδεια πριν περάσει χρόνος.

Πρόκειται για μια πολυσύνθετη ανάπτυξη, τόνισε, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών και χωροταξικών έργων.

Πέραν του χώρου του γηπέδου υπάρχουν οι χώροι πρασίνου, εμπορική ανάπτυξη, ξενοδοχεία, συστήματα αφαλάτωσης, δρόμοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί και μια σειρά άλλων μικρότερων έργων.

Επιπλέον, είπε, κάθε έργο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες όπως για παράδειγμα σε ένα χώρο έχουν βρεθεί αρχαία έτσι οι ιδιοκτήτες καλούνται σε συνεργασία με το τμήμα αρχαιοτήτων να δώσουν λύση για το τι θα γίνουν τα αρχαία. Σε άλλους χώρους πάλι υπάρχουν δημόσια ρυάκια, δημόσιοι και ιδιωτικοί δρόμοι, φυσικά μονοπάτια ακόμη και δέντρα που θα πρέπει να μετακινηθούν ή να διατηρηθούν. Για όλα αυτά οι επιχειρηματίες σε συνεργασία με τους συνεργάτες τους θα πρέπει να δώσουν λύσεις υποβοηθούμενοι από τους αρμοδίους μετά από επιτόπια εξέταση του χώρου.

Στη συνέχεια αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και δώσουν το πράσινο φως όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και εγκριθεί το master plan ακολουθεί η απαιτούμενη από το νόμο δημόσια ακρόαση η οποία θα πάρει περίπου δύο μήνες, ενώ μετά θα αρχίσει μια άλλη διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της δημόσιας ακρόασης.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |