Wednesday, May 27, 2009

Μόσχα προς Βρυξέλλες: «Αφερέγγυοι οι Ουκρανοί», στηρίξτε τον South Stream

Μόσχα προς Βρυξέλλες: «Αφερέγγυοι οι Ουκρανοί», στηρίξτε τον South Stream

Αντιμέτωπη με μία νέα κρίση στο φυσικό αέριο θα βρεθεί η Ευρώπη, προειδοποιεί, ο επικεφαλής της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ, εφόσον οι Βρυξέλλες δεν "πιέσουν" την Ουκρανία να εξοφλήσει τις παραδόσεις ρωσικού καυσίμου του μηνός Μάιου. Το πρόβλημα, κατά την Γκάζπρομ, προέκυψε επειδή για μια ακόμη φορά η Ουκρανία αδυνατεί να καταβάλλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο, τόσο γι αυτό που διέρχεται τράνζιτ του εδάφους της με προορισμό την Ευρώπη, όσο και για εκείνο που κρατάει η ίδια για τις ανάγκες της.
Η διαφορά των δύο χωρών είναι υπαρκτή, αλλά όπως σχολιάζουν ελληνικοί ενεργειακοί κύκλοι, η Μόσχα επιχειρεί να την εκμεταλλευτεί για να καταδείξει για μια ακόμη φορά στις Βρυξέλλες «πόσο αφερέγγυοι είναι οι Ουκρανοί». Και παράλληλα να πετύχει από αυτές την στήριξη πολιτικά και οικονομικά των δικών της σχεδιαζόμενων αγωγών (του South Stream, και του Nord Stream).

Επιδιώκει στήριξη του South Stream, και του Nord Stream

Στην ουσία η Ρωσία επιδιώκει τα δύο έργα να συγχρηματοδοτηθούν και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση η Γκάζπρομ επαναλαμβάνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη διαφοροποίησης νέων οδών διαμετακόμισης αερίου προς την Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω αγωγών. Σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις κύκλοι της ΔΕΠΑ, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην παρτίδα των αγωγών, τονίζοντας ωστόσο ότι εφόσον οξυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, τίποτε δεν αποκλείει μια νέα κρίση με το αέριο.

Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις Μίλερ έρχονται λίγες ημέρες μετά από ανάλογες δηλώσεις που είχε κάνει στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντέβτεφ, και έχουν το χαρακτήρα της προειδοποίησης προς την Ευρώπη πως "για οτιδήποτε συμβεί, θα ευθύνεται το Κίεβο".

Τι αναφέρει η Γκάζπρομ

Η προειδοποίηση μάλιστα που απευθύνει η Γκάζπρομ στους Ουκρανούς ότι εφόσον δεν καταφέρουν να πληρώσουν για το παρεχόμενο φυσικό αέριο, τότε μελλοντικά θα απαιτεί να της καταβάλλουν κατά 100% μια προκαταβολή, προαναγγέλλει νέα όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών. "Διακυβεύεται από τη μια πλευρά η αξιοπιστία των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από την άλλη η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τι απέγινε η ευρωπαϊκή πολιτική διαφοροποίησης;»

Τον κίνδυνο να μείνει γράμμα κενό η ευρωπαϊκή πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, επέσεισε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Μάκης Παπαγεωργίου. Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist επεσήμανε χαρακτηριστικά : "Εάν στοχεύουμε να κάνουμε πράξη την πρόσβαση στις πηγές της Κασπίας και της Μ. Ανατολής, πέραν της δημιουργίας υποδομών με τη μορφή φυσικών διασυνδέσεων, παραμένει να επιλυθεί και να καταλήξει επιτυχώς, τόσο το θέμα σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια αερίου, όσο και το θέμα των όρων διέλευσης του αερίου μέσα από τις παρεμβαλλόμενες χώρες».

Το τελευταίο, συνέχισε ο κ. Παπαγεωργίου, έχει αποδειχθεί πως είναι ένα ζήτημα πολυσχιδές, με βαθιές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, η κατάληξη του οποίου δεν έχει διαφανεί ακόμη. Αναφορά που φωτογραφίζει τόσο την Τουρκία και το Αζερμπαιτζάν, που συνεχίζουν να διαφωνούν για τους όρους διέλευσης, όσο και τις Βρυξέλλες, που δεν δείχνει και πολύ πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί για να επιλύσει τη διαφορά τους.

REPORTER.GR

No comments:

Share |