Wednesday, May 27, 2009

Άντλησε €1,5 δισ. η κυβέρνηση

Άντλησε €1,5 δισ. η κυβέρνηση

Στην έκδοση 4ετών χρεογράφων ύψους €1,5 δισ. - αντί €1 δισ. που προγραμμάτιζε αρχικά - προχώρησε τελικά η κυβέρνηση λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάστηκε από ξένους επενδυτές. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπ. Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, λήφθηκαν προσφορές για €5,5 δισ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5,5 φορές. «Είναι η μεγαλύτερη ίσως υπερκάλυψη παρόμοιων χρεογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το χρόνο», είπε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Σταυράκης, τονίζοντας ότι η επιτυχής έκδοση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, το ύψος του επιτοκίου ορίστηκε στο 3,85% έναντι 5% που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση για σκοπούς εξυπηρέτησης του χρέους, και επομένως προκύπτουν, συνέχισε, σημαντικές εξοικονομήσεις.

Σημείωσε ότι υπήρξε ζήτηση από 103 διαφορετικούς θεσμικούς επενδυτές όπως Κεντρικές Τράπεζες, μεγάλες εμπορικές τράπεζες, μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και οργανισμούς και άλλοι επενδυτές.

Το €1,25 δισ. αντλήθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές ενώ οι Κύπριοι επενδυτές έχουν πάρει τα €250 εκ. Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη στις 3 Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκταμίευση του €1,5 δισ. το οποίο θα κατατεθεί την ίδια ημέρα στις κυπριακές τράπεζες.

Ο στόχος της επιλογής ξένων επενδυτών ήταν η εισροή επιπρόσθετης ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία η οποία και θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα πιέσει τα επιτόκια προς τα κάτω ενώ ταυτόχρονα το €1,25 δισ. θα βοηθήσει και στην χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε ο υπουργός.

Οι επενδυτές που έχουν υπογράψει τη συμφωνία προέρχονται από πέραν των 20 ευρωπαϊκών χωρών όπως Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιτυχής άντληση κεφαλαίων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις θετικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Γερμανία άντλησε σήμερα €6,3 δισ. μέσω έκδοσης χρεογράφων και η Ιταλία άλλα €2 δισ.

Οι συνολικές ανάγκες αναχρηματοδότησης τοπικού δημόσιου χρέους για φέτος ανέρχονται στα €1,7δισ. έτσι με τα €1,5 δισ. καλύπτονται όλες οι ανάγκες, η κυβέρνηση θα μπορέσει απρόσκοπτα να συνεχίσει την κοινωνική και οικονομική πολιτική της.

Ο κ. Σταυράκης εξήγησε επίσης ότι παρά την προσφορά η κυβέρνηση έμεινε στο €1,5 δισ. διότι εάν αντλούσε περισσότερα κεφάλαια θα επιβάρυνε χωρίς λόγο το δείκτη του δημοσίου χρέους το 2009.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |