Wednesday, May 27, 2009

Κύπρου εναντίον Πειραιώς και Τ.Τ. εναντίον Αγροτικής

Κύπρου εναντίον Πειραιώς και Τ.Τ. εναντίον Αγροτικής

Οταν ξέσπασε η κρίση ορισμένοι προέβλεψαν πως οι δύο τράπεζες που θα βγουν ενισχυμένες θα είναι η Εθνική και η Τράπεζα Κύπρου. Το είπαν γιατί θεωρούσαν πως η μεν Εθνική έχει την πολυτέλεια της φθηνής πηγής χρηματοδότησης των εργασιών της, δηλαδή τις καταθέσεις των εκατομμυρίων πελατών της, που «εγγυώνται» την μη αύξηση του κόστους, η δε Τράπεζα Κύπρου στηρίζει τη δραστηριότητά της σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και δεν τυγχάνει της κρατικής βοήθειας, που συνεπάγεται μεγάλο κόστος (10% στην Ελλάδα).
Η κρίση βέβαια είναι σε εξέλιξη, αλλά μετά το πρώτο μεγάλο κύμα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται όσοι έκαναν την παραπάνω πρόβλεψη, τουλάχιστον σε όρους χρηματιστηριακής αξίας και κατάταξης πριν και μετά την κρίση.

Η Εθνική Τράπεζα παραμένει πρώτη με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 9 δις. ευρώ (8,964 δις. ευρώ).

Ακολουθούν Eurobank με 3,951 δις. ευρώ και η Alpha με 3,328 δις. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι 19% ποσοστό που ήταν παρόμοιο και πριν την κρίση (τότε απλώς η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank κορυφώθηκε στα 14,6 δις. και της Alpha στα 12,18 δις. ευρώ).

Τέταρτη στην κατάταξη είναι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως απειλείται από την Τράπεζα Κύπρου (εάν η δεύτερη δεν είχε δώσει μέρισμα σε μετρητά πιθανότατα θα την είχε ξεπεράσει).

Η χρηματιστηριακή αξία της Τρ. Πειραιώς είναι 2,626 δις. ευρώ και της Τρ. Κύπρου 2,540 δις. ευρώ. Στην κορύφωση των αξιών τους η Τράπεζα Πειραιώς είχε 9,626 δις. ευρώ (7 Νοεμβρίου 2007) και η Τράπεζα Κύπρου 7,76 δις. ευρώ (11 Οκτωβρίου 2007). Τις χώριζε ποσοστιαία διαφορά 24% η οποία τώρα έχει μειωθεί στο οριακό 3,38%. Η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κύπρου ήταν πριν την κρίση μικρότερη και από της Marfin Popular Bank (ΜPB) η οποία είχε φθάσει τα 8,939 δις. ευρώ στις 31 Οκτωβρίου 2007. Τώρα η MPB έπεται με 1,992 δις. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ανέβηκε η Εμπορική στα 1,841 δις. ευρώ μετά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και ακολουθεί η Αγροτική (ΑΤΕ) με 1,493 δις. ευρώ. Την ΑΤΕ ίσως προσεγγίσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου 526 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στη σημερινή του αξία των 840 εκατ. ευρώ και η συνολική θα φθάσει το 1,36 δις.ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |