Wednesday, May 27, 2009

GM: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

GM: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές


Η General Motors Corp. ανακοίνωσε σήμερα την εκπνοή της προθεσμίας για την ανταλλαγή 27,2 δισ. δολ. χρέους με νέες μετοχές, χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη συμμετοχή των πιστωτών της για να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχει θέσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει το "πράσινο φως" για νέα δάνεια προς την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι ο αριθμός των τίτλων που εξασφάλισε είναι πολύ μικρότερος έναντι των απαιτήσεων της αμερικανικής κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι με βάση τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης, η GM πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τουλάχιστον του 90% των κατόχων τίτλων για να κριθεί η συμφωνία επιτυχής.

Στους ομολογιούχους προσφέρθηκαν 225 μετοχές στην εταιρεία μετά την αναδιάρθρωση της, για κάθε $ 1.000 σε κεφάλαιο πριν από το reverse split της μετοχής σε αναλογία 1 προς 100. Θα κατείχαν το 10% των μετοχών της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.

Η GM ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Οι μετοχές της GM υποχωρούν αυτή την ώρα σε ποσοσό 11% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 1,28 δολ.

Η προσφορά ανταλλαγής αποτελούσε ζωτικό κομμάτι του σχεδίου βιωσιμότητας της εταιρείας καθώς η επιτυχία της θα επέτρεπε στην GM να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της εκτός του πτωχευτικού δικαστηρίου, ενώ θα της εξασφάλιζε νέα δάνεια από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα -η οποία είχε ήδη δεσμεύσει οικονομική βοήθεια 19,4 δισ. δολ.- έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα κεφάλαια αν η εταιρεία δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με τους ομολογιούχους της και τα εργατικά σωματεία για την δραματική μείωση των χρεών της.

Η εταιρεία κατάφερε πρόσφατα να καταλήξει σε συμφωνία με τα εργατικά σωματεία, παραχωρώντας το 17,5% του μετοχικού της κεφαλαίου στο μεγαλύτερο αμερικανικό εργατικό σωματείο του κλάδου, την UAW, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |