Thursday, May 7, 2009

Υπό αυστηρούς όρους η έγκριση κυβερνητικής βοήθειας προς την Commerzbank

Υπό αυστηρούς όρους η έγκριση κυβερνητικής βοήθειας προς την Commerzbank


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)-- Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης ύψους 18 δισ. ευρώ προς την Commerzbank AG (CBK.XE), με την προϋπόθεση ότι θα επιδείξει ένα αυστηρό σχέδιο αναδιάρθρωσης και θα περιορίσει τις συναλλαγές της.

Για να περιορίσει τις παραβάσεις των κανόνων ανταγωνισμού που απορρέουν από την κυβερνητική παρέμβαση, η Commerzbank συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητες της στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής αλλά και real estate, συμπεριλαμβανομένης της Eurohypo, που αποτελεί σημαντικό ευρωπαϊκό “παίχτη” στο real estate αλλά και τη δημόσια χρηματοδότηση, όπως ανέφερε η Επιτροπή.

Η τράπεζα θα αλλάξει, επιπλέον, τις στρατηγικές της διαχείρισης κινδύνου και επιχειρηματικής διακυβέρνησης, αναβάλλοντας τα μερίσματα και τις πληρωμές τόκων στους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων.

Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, για τρία χρόναι η τράπεζα θα χάσει το δικαίωμα εξαγοράς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή άλλων επιχειρήσεων που ενδεχομένως μπορούν να την ανταγωνιστούν. Παράλληλα, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της από δραστηριότητες, όπως οι καταθέσεις, με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με τους ανταγωνιστές σε προϊόντα στα οποία διατηρεί μερίδιο αγοράς υψηλότερο του 5%.

Τέλος, η Commerzbank συμφώνησε να επικεντρωθεί στις βασικές της δραστηριότητες λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, οι οποίες παρείχαν σταθερά ποσά στο παρελθόν, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις της Ε.Ε..


CAPITAL.GR

No comments:

Share |