Thursday, May 7, 2009

ΕΚΤ: Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια

ΕΚΤ: Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια

Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει μειώσει το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 3,25%.

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της.

Τη μείωση αυτή των 25 μονάδων βάσης είχε προεξοφλήσει η πλειονότητα των αναλυτών, εκτιμώντας ότι θα είναι και η τελευταία του τρέχοντος επιτοκιακού κύκλου. Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει μειώσει το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 3,25%.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για να αξιολογήσει τα «εναλλακτικά μέτρα» που ενδεχομένως υιοθετήσει η τράπεζα, την ώρα που ενισχύονται οι τόνοι αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας.

Έκκληση στην ΕΚΤ, να μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο 1%, να το διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αγοράσει βραχυπρόθεσμο χρέος και χρεόγραφα εξασφαλισμένα με ενεργητικό από επιχειρήσεις, είχε απευθύνει ο Μαρκ Στόκερ, οικονομολόγος της BusinessEurope, της κορυφαίας ένωσης εργοδοτών της Ε.Ε.

Αν και θεωρεί ότι τα χειρότερα έχουν μάλλον παρέλθει για την ευρωπαϊκή οικονομία, η BusinessEurope κρίνει ότι, τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να επιταχύνουν την ανάκαμψη. «Η χειρότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι πιθανόν πίσω μας. Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι», δήλωσε ο Στόκερ, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι η έλλειψη πιστώσεων από το χρηματοοικονομικό τομέα συνέχισε να πλήττει τις επιχειρήσεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |