Thursday, May 7, 2009

General Motors: Ζημιές 6 δισ. δολ. στο α΄ τρίμηνο

General Motors: Ζημιές 6 δισ. δολ. στο α΄ τρίμηνο


Ζημιές της τάξης των 6 δισ. δολαρίων ή 9,78 δολαρίων ανά μετοχή, κατέγραψε η General Motors στο πρώτο τρίμηνο του 2009, έναντι ζημιών 3,3 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων, στα καθαρά, προσαρμοσμένα αποτελέσματα η αυτοκινητοβιομηχανία εμφανίζει ζημιές της τάξης των 9,66 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι έκαναν λόγο για ζημιές 11,39 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet Research.

Τα έσοδα της αυτοκινητοβιομηχανίας στο εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 22,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 47% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008, οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 42,4 δισ. δολάρια. Μόνο στη Βόρεια Αμερική τα έσοδα της υποχώρησαν στα 12,3 δισ. δολάρια, από 24,5 δισ. δολάρια πέρυσι.

Στις 31 Μαρτίου η διαθέσιμη ρευστότητα της GM ανέρχεται στα 11,6 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας υποχώρησαν σε ποσοστό 21% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η παραγωγή της εμφανίζεται μειωμένη κατά 40%, στα 903.000 οχήματα.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείες ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η εταιρεία αδυνατεί να μειώσει το κόστος με το ρυθμό που χρειάζεται προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα έσοδα και χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την επίτευξη συμφωνίας για ανταλλαγή χρέους "σύντομα΄.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η διοίκηση μένει πιστή στο σχέδιο βιωσιμότητας, ενώ παρακολουθείται στενά η περίπτωση της χρεοκοπίας της Chrysler.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της GM, τόνισε ότι στόχος είναι να "διορθωθεί η επιχείρηση μια για πάντα".

Υπενθυμίστηκε τέλος πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία με το εργατικό σωματείο, UAW.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |