Thursday, May 7, 2009

Σημάδια εξόδου από την ύφεση για τη βρετανική οικονομία

Σημάδια εξόδου από την ύφεση για τη βρετανική οικονομία


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η βρετανική οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψη καθώς ο ρυθμός συρρίκνωσης του κυρίαρχου κλάδου των υπηρεσιών επιβραδύνεται ταχύτατα.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν το πιθανότερο σε περικοπές θέσεων εργασίας τους επόμενους μήνες επιβαρύνοντας το outlook για τις τιμές κατοικιών.

Σύμφωνα με την Markit Economics ο δείκτης Purchasing Managers για τον κλάδο των υπηρεσιών ανήλθε τον Απρίλιο στις 48,7 μονάδες από τις 45,5 μονάδες. Οι ενδείξεις άνω των 50 μονάδων υποδεικνύουν αύξηση της δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οχτώ μηνών και άνω των προβλέψεων καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στις 46,2 μονάδες.

Τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας, η οποία αποτελεί οδηγό για την πορεία της οικονομίας, ανακοινώθηκαν μερικές ώρες πριν την έναρξη της μηνιαίας τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους οι ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η δυσκολότερη περίοδος έχει περάσει καθιστούν απίθανη τη λήψη νέων μέτρων εντός του μήνα από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής για την ενίσχυση της ζήτησης.

Μεταξύ του Οκτωβρίου και του Μαρτίου η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 0,5% από το 5%. Το Μάρτιο ξεκίνησε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 75 δισ. λιρών το οποίο θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας νέο χρήμα.

“Οι βελτιώσεις στις εκθέσεις PMI αποτελούν ένδειξη πως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα προχωρήσει την Πέμπτη σε κάποια ενέργεια σχετικά με το ύψος του επιτοκίου,” υποστηρίζει ο οικονομολόγος της ING Economics, James Knightley. “Δεδομένης της ροής καλύτερων νέων η Τράπεζα της Αγγλίας είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας μόνο πως εξελίσσεται κανονικά.”

Παρ΄ όλα αυτά σύμφωνα με τις έρευνες το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών προχωρά σε μείωση του προσωπικού.

“Η απασχόληση συνεχίζει να δέχεται τις συνέπειες της κρίσης καθώς οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με το 22% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών να προχωρούν σε περικοπές,” τονίζει ο Roy Ayliffe της Chartered Institute of Purchasing & Supply.

Η αύξηση της ανεργίας συνεχίζει να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία.

Η τράπεζα Halifax τη Τετάρτη ανακοίνωσε πως οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 17,1% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και κατά 17,7% σε ετήσια.

“Η αυξανόμενη ανεργία, η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και η μειωμένη διαθεσιμότητα πιστώσεων αναμένεται να πιέσουν τη στεγαστική αγορά τους επόμενους μήνες,” σημειώνει ο οικονομολόγος της Halifax για θέματα στεγαστικής αγοράς, Martin Ellis. “Συνεπώς, μία περαιτέρω υποχώρηση των τιμών είναι αρκετά πιθανή.”

Ωστόσο, σημειώνει ο Ellis, πως άλλα πρόσφατα στοιχεία είναι περισσότερο ενθαρρυντικά, όπως η άνοδος των εγκρίσεων στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων από την Τράπεζα της Αγγλίας στις 39.230 το Μάρτιο από τις 37.716 το Φεβρουάριο. Επίσης πρόσφατες έρευνες της Royal Institution of Chartered Surveyors έχουν δείξει αύξηση των ερωτήσεων από νέους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Σύμφωνα με τη Halifax υπάρχουν “σημάδια σταθεροποίησης στη δραστηριότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.”

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάμψη τα τελευταία 30 χρόνια. Το National Institute of Economic and Social Research (NIESR) προβλέπει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,3% το 2009.

“Ο ρυθμός συρρίκνωσης μπορεί να είναι χαμηλός, αλλά η συνεχιζόμενη κάμψη εξακολουθεί αναμένεται σφοδρή,” σύμφωνα με το NIESR. “Υπάρχουν σημάδια πως ο ρυθμός συρρίκνωσης εξομαλύνεται. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτά τα σημάδια να αποδειχθούν ανίσχυρα.”

CAPITAL.GR

No comments:

Share |