Thursday, May 7, 2009

Ακίνητα: Χωρίς αύριο η εξωγενής αγορά

Ακίνητα: Χωρίς αύριο η εξωγενής αγορά


Στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης ακινήτων στηρίζονται πλέον οι developers και οι κτηματομεσίτες για ανάκτηση μέρους του χαμένου εδάφους των τελευταίων μηνών, καθώς η επιστροφή των ξένων αγοραστών τοποθετείται από κάποιους μετά το 2012. Στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch δείχνουν το κραχ της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων, με τη μείωση των αγορών να φθάνει συνολικά το 80% το πρώτο τετράμηνο του 2009.

Τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο δείχνουν πως καμία επαρχία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης. Στη Λευκωσία η ετήσια μείωση το πρώτο τετράμηνο του 2009 ανήλθε στο 75%, στη Λεμεσό στο 62% στη Λάρνακα στο 86% στην Αμμόχωστο στο 84% και στην Πάφο στο 78%.


Λάρνακα και Αμμόχωστος δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα καθώς οι πωλήσεις στην πόλη του Ζήνωνα συρρικνώθηκαν στις 89 από 617 το 2008, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου στις 60 από 425. Με μικρή διαφορά ακολουθεί η Πάφος με 185 πωλήσεις από 840 το 2008, ενώ οι πωλήσεις στη Λευκωσία τη συγκεκριμένη περίοδο κατήλθαν στις 42 από 171 το 2008. Μικρές ανάσες φαίνεται να δίνει η ρωσική αγορά στη Λεμεσό καθώς οι πωλήσεις σημειώνουν τη μικρότερη πτώση και από 617 το 2008 περιορίστηκαν στις 136.

Συνολικά οι πωλήσεις σε ξένους περιορίστηκαν στις 518 έναντι 2412 που ήταν πέρσι. Κατά τη διάρκεια του 2008, οι ξένοι αγόραζαν ένα περίπου στα δύο ακίνητα που πωλούνταν (βλέπε γράφημα). Το φετινό Απρίλιο οι ξένοι αγόρασαν μόλις το 20% των ακινήτων που πουλήθηκαν.

Η κατάσταση που δημιουργείται στην εξωγενή αγορά δημιουργεί απαισιοδοξία σε παράγοντες του κλάδου για το μέλλον της αγοράς.

«Θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη εντός του 2011-2012», ανέφερε στη StockWatch, ο εκτιμητής ακινήτων Αντώνης Λοϊζου. «Η ζήτηση θα ανέλθει σιγά – σιγά στο 30% δεν νομίζω ωστόσο ότι θα επανέλθουμε εύκολα στα επίπεδα πωλήσεων σε ξένους του 2007 και 2008, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια».

Την απαισιοδοξία του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου Σόλων Κουρουκλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή διότι δύσκολα κερδίζεις την εξωγενή ζήτηση και εύκολα τη χάνεις». «Δύσκολα θα επανέλθουν οι πωλήσεις σε ξένους στα επίπεδα του 2006- 2008», τόνισε.


Ο κ. Κουρουκλίδης δεν παρέλειψε επίσης να καυτηριάσει και το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει την κυπριακή αγορά και δυσφημίζει την Κύπρο στο εξωτερικό, της μη έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και έκδοσης πιστοποιητικών εγκρίσεως.

«Εάν δεν εξευρεθεί η χρυσή τομή με την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας ώστε να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας οι ξένοι και ειδικότερα οι βρετανοί που είναι η κύρια αγορά της Κύπρου δεν πρόκειται να επανέλθουμε στους παλιούς καλούς ρυθμούς», επεσήμανε ο κ. Κουρουκλίδης.

Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Λευκωσίας Κώστας Καδής, παρουσιάστηκε κάπως πιο αισιόδοξος σημειώνοντας ότι διατηρείται ακόμη «ζεστό» το ενδιαφέρον των ξένων προς την Κύπρο το οποίο θα αρχίσει να κορυφώνεται και πάλι μετά τη λήξη της οικονομικής κρίσης την οποία τοποθετεί στο τέλος του 2009.

«Σίγουρα η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή εάν και εφ’ όσον αρχίσει να υποχωρεί η κρίση, σύντομα όμως οι ξένοι οι οποίοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν το ίδιο ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτου στην Κύπρο θα επανέλθουν».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |