Tuesday, March 17, 2009

Ενώπιον ΔΣ ΚΤ η απόσυρση MIG

Ενώπιον ΔΣ ΚΤ η απόσυρση MIG


Ενημέρωση για τους χειρισμούς της εκτελεστικής διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα της αίτησης της Marfin Investment Group να αυξήσει τη συμμετοχή στη Marfin Popular Bank, έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εποπτικής αρχής. Το εξαμελές συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και ο διοικητής της Τράπεζας, ενημερώθηκε από τον Αθανάσιο Ορφανίδη για τους λόγους απόσυρσης της αίτησης. Όπως έγραψε την Παρασκευή η StockWatch, η αίτηση της MIG αποσύρθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, μετά που ο επενδυτικός βραχίονας της Marfin έλαβε γνώση ότι θα απορριπτόταν.

Με αφορμή την απόσυρση της αίτησης της MIG, το ΔΣ της ΚΤ εξέτασε κατά πόσον τα θέματα αδειοδοτήσεων θα πρέπει να τίθενται ενώπιον της κρίσης της μη εκτελεστικής διοίκησης της ΚΤ. Η υφιστάμενη πρακτική δίνει στο διοικητή της Τράπεζας το δικαίωμα να αποφασίζει από μόνος του για την τελική έκβαση των αιτήσεων, στηριζόμενος σε υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Για το θέμα, στο οποίο αναλώθηκαν τρεις από τις οκτώ περίπου ώρες της συνεδρίας, αποφασίστηκε όπως ληφθούν γνωματεύσεις από τους νομικούς συμβούλους της εποπτικής αρχής, πρακτική που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν.

Ο νόμος που αφορά τη λειτουργία της ΚΤ δίνει τόσο στο διοικητή όσο και στα άλλα πέντε μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ την ευχέρεια να «εφαρμόζουν» την πολιτική της Τράπεζας. Το ΔΣ φέρεται να έχει εκχωρήσει το δικαίωμα να εξετάζει αδειοδοτήσεις στη διοίκηση του οργανισμού. Εντός του συμβουλίου, όμως, τρία μέλη του οποίου διορίστηκαν από τη νέα κυβέρνηση το Δεκέμβριο, δημιουργείται τάση για περισσότερο διοικητικό έλεγχο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |