Tuesday, March 17, 2009

Στα 1,55 δισ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο 2008

Στα 1,55 δισ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο 2008


Κέρδη 1,55 δισ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας για το 2008, σε σχέση με τα 1,625 δισ. ευρώ του 2007, εμφανίζοντας πτώση 5%. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας προ των κερδών από την πώληση της ΑΓΕΤ το 2007 και των εκτάκτων δαπανών για φορολογικές υποθέσεις της Finansbank, τα κέρδη διαμορφώνονται σε 1,592 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% έναντι του 2007. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 26,2% για το 2008, ελαφρώς αυξημένη έναντι του 2007 (26,1%).

Τα καθαρά κέρδη από την Ελλάδα εμφάνισαν πτώση 10% διαμορφούμενα στα 920 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 1,019 δισ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα καθαρά κέρδη της Finansbank (μη συμπεριλαμβανομένων των εκτάκτων αποτελεσμάτων από φορολογικές υποθέσεις) ενισχύθηκαν κατά 15% στα 470 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 407 εκατ. ευρώ του 2007. Σημειώνεται ότι η συνεισφορά της Finansbank στα κέρδη του Ομίλου ανέρχεται στο 27%.

Τα καθαρά κέρδη από τη Ν.Α. Ευρώπη σημείωσαν αύξηση 28% τα 202 εκατ. ευρώ, έναντι 157 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, συνεισφέροντας 13% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο οδήγησε τον Όμιλο να αυξήσει τα επίπεδα των τριμηνιαίων προβλέψεων διπλασιάζοντάς τα με αντίστοιχη επιβάρυνση της κερδοφορίας του 4ου τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ενόψει της επιδεινούμενης διεθνούς συγκυρίας, αύξησε τις προβλέψεις έναντι πιστωτικού κινδύνου κατά 57% σε 520 εκατ. ευρώ για το έτος και 228 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο.

Σε επίπεδο δ΄ τριμήνου τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 332 εκατ. ευρώ, καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου στα 292 εκατ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 3,58 δισ. ευρώ για το σύνολο της απελθούσας χρήσης.

Οι προβλέψεις στο δ΄ τρίμηνο του 2008 διαμορφώθηκαν στα 228 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε: "Παρά τη ραγδαία επιδείνωση της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, τα αποτελέσματα του Ομίλου της ΕΤΕ για ολόκληρο το 2008 και ιδιαίτερα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τρίμηνο δοκιμασίας για το σύνολο του Τραπεζικού συστήματος διεθνώς, αποδεικνύουν τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Το υψηλό επίπεδο της προ προβλέψεων κερδοφορίας του Ομίλου, η οποία στηρίχτηκε σε επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών, μας έδωσε τη δυνατότητα, σε μία περίοδο συνεχιζόμενων αναταραχών στις διεθνείς αγορές, να εξακολουθήσουμε συνετή πολιτική προβλέψεων χωρίς να επιβαρύνουμε την τελική απόδοση του Ομίλου σε σχέση με το 2007.

Η συντηρητική και συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων του Ομίλου σε όλη τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε από πλεονεκτική θέση τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Kατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης, τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας αλλά και την τήρηση αυστηρών πιστωτικών κριτηρίων που θα εξασφαλίσουν την προστασία της ποιότητας του χαρτοφυλακίου του Ομίλου σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των διεθνών συνθηκών.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την ομαλή ροή χρηματοδότησης της υγιούς επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών, λαμβάνοντας παράλληλα νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κλάδων της οικονομίας και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την εξελισσόμενη κρίση".

Αναλυτικά τα μεγέθη

Στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνεται ότι παρά τη ραγδαία επιδείνωση των μακροοικονομικών προσδοκιών στις οικονομίες της περιοχής και παρά την πιστωτική επέκταση που παρουσίασε ο Όμιλος κατά το 2008, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 3.3%, βελτιωμένη κατά 14μβ έναντι του 2007.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η συντηρητική και συνεπής πολιτική προβλέψεων του Ομίλου σε όλη τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου είχε σαν αποτέλεσμα ο Όμιλος να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από πλευράς ύψους προβλέψεων, οι οποίες καλύπτουν πάνω από τα 3/4 των απαιτήσεων σε καθυστέρηση, πριν συνυπολογιστεί η αξία των κάθε είδους εξασφαλίσεων.

Περαιτέρω, η συστηματική διαχείριση κινδύνου του Ομίλου είχε ως αποτέλεσμα η συγκέντρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου να εντοπίζεται σε κλάδους χαμηλού κινδύνου όπως τα στεγαστικά δάνεια και η χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου.

Επίσης, τονίζεται ότι η επιλογή της Τράπεζας να δραστηριοποιηθεί ισόρροπα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να παρουσιάζει διασπορά αποφεύγοντας τη συγκέντρωση σε κλάδους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη διεθνή οικονομική κρίση όπως η ναυτιλία όπου η έκθεση του Ομίλου περιορίζεται σε €1.7 δισ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Το επίπεδο της προ προβλέψεων κερδοφορίας του Ομίλου η οποία διαμορφώθηκε το 2008 σε €2.6 δισ., επιτρέπει στην Τράπεζα να απορροφήσει σημαντικού ύψους προβλέψεις, εάν αυτό απαιτηθεί από την περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, καθώς η κρίση αρχίζει να πλήττει την πραγματική οικονομία.

Συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αύξηση κατά 18% κατέγραψε το συνολικό ύψος χορηγήσεων του Ομίλου οι οποίες στο τέλος του 2008 ανήλθαν σε €66,1 δισ. έναντι €56,3 δισ. στο τέλος του 2007, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του Ομίλου στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης και τις υφεσιακές πιέσεις στις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Τονίζεται ταυτόχρονα ότι ακόμα και στη διάρκεια του 4ου τριμήνου ο Όμιλος κατάφερε να επιτύχει περαιτέρω πιστωτική επέκταση έναντι του 3ου τριμήνου κατά 4% στην Ελλάδα, 3% στην Τουρκία και 2% στη ΝΑ Ευρώπη.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |