Tuesday, March 17, 2009

Πάνω από τα 49 δολάρια το αργό- Νέες προσδοκίες από την αγορά ακινήτων

Πάνω από τα 49 δολάρια το αργό- Νέες προσδοκίες από την αγορά ακινήτων

Σε υψηλά τριών μηνών «αναρριχήθηκε» το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων που κατέδειξαν ανοδο των ενάρξεων νέων κατοικιών. Στην εντυπωσιακή σημερινή ανοδο του αργού συνέβαλλε και η πτώση του δολαρίου έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού, η διαπραγμάτευση των οποίων λήγει σήμερα, ενισχύθηκαν κατά 3,8% στα 49,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά τα κέρδη είχαν ξεπεράσει το 5%. Από την αρχή του έτους, το αργό σημειώνει κέρδη της τάξεως του 9%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 5,04% στα 46,87 δολάρια το βαρέλι.

Η σημερινή ανοδος αποδίδεται στις προσδοκίες που αναδυθήκαν από το γεγονός ότι οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σημείωσαν αναπάντεχη ανοδο της τάξεως του 22,2%, βελτιώνοντας τις προσδοκίες για την πορεία της στεγαστικής αγοράς. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στις 583.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από οκτώ μήνες που καταγράφεται στον κλάδο της αγοράς κατοικιών. Στο προηγούμενο τρίμηνο οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών έχει κατρακυλήσει κατά 38%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μάλιστα έκαναν λόγο για νέα πτώση στις 456.000. Ο ρυθμός ανόδου που σημειώθηκε το Φεβρουάριο ήταν ο υψηλότερος από το Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τον Ιανουάριο είχαν αναθεωρηθεί στις 477.000, σε ιστορικό χαμηλό.

Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 3% το Φεβρουάριο στις 547.000. Παρά την άνοδο του Φεβρουαρίου, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών είναι κατά 47% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

Ανοδο της τιμής του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι αναμένει στα τέλη του 2009 ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Αλγερίας Σακίμπ Χελίλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι από τη σύνοδο κορυφής της G20 στις 2 Απριλίου θα προκύψει ένα πακέτο τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο θα δώσει ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές και την τιμή του πετρελαίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |