Tuesday, March 17, 2009

Ιταλία: Δεν αποκλείεται η μελλοντική κρατικοποίηση τραπεζών

Ιταλία: Δεν αποκλείεται η μελλοντική κρατικοποίηση τραπεζών


Η πιθανότητα κρατικοποίησης ιταλικών τραπεζών στο άμεσο μέλλον είναι μικρή, ωστόσο μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν η το “πακέτο” της κρατικής ενίσχυσης αρχίζει να λήγει από το 2010 και μετά, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Mario Draghi, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης ιταλικών τραπεζών, όπως ακριβώς συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Draghi δήλωσε ότι προς το παρόν είναι απίθανο. “Θα το δούμε σε δύο χρόνια όταν η περίοδος χάριτος πλησιάζει στο τέλος της και οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν την αποπληρωμή” συμπλήρωσε.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα “πακέτο” στήριξης των τραπεζών, τα επονομαζόμενα “ομόλογα Tremonti”, ομόλογα δηλαδή, που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες και τα αγόρασε το κράτος με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Μέχρι σήμερα, μόνο η ιταλική Banco Popolare έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει οικονομική ενίσχυση ύψους 1,45 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ιταλίας, Intesa Sanpaolo, έχει επίσης ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της κρατικής ενίσχυσης.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |