Wednesday, March 18, 2009

IEA: Πιθανή υποβάθμιση του outlook της ζήτησης πετρελαίου

IEA: Πιθανή υποβάθμιση του outlook της ζήτησης πετρελαίου


ΒΙΕΝΝΗ (Dow Jones)-- Σε καθοδική αναθεώρηση της ζήτησης του πετρελαίου φαίνεται πως θα προχωρήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), καθώς η παγκόσμια κρίση επιδεινώνεται παγκοσμίως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της IEA Nobou Tanaka.

“Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα περαιτέρω υποβαθμίσεων της ζήτησης πετρελαίου από τον Δεκέμβριο”, είπε ο Tanaka μιλώντας σε διεθνές σεμινάριο του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) στην Βιέννη.

Παράλληλα, ο Tanaka επανέλαβε πως τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη καθώς και οι εταιρείες χρειάζεται να επιτείνουν τις επενδύσεις στην έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων και στην παραγωγή για να καλύψουν στην μελλοντική ζήτηση του πετρελαίου, παρά τις χαμηλές τιμές.

“Ο κλάδος του πετρελαίου αναμφισβήτητα έχει μέλλον, αλλά χρειάζεται επενδύσεις. Αξιόλογες επενδύσεις απαιτούνται τώρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, όπως είπε, τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου έως το 2030 θα τροφοδοτούνται από ανεκμετάλλευτες πηγές.

Για να διατηρηθεί η παραγωγή στο τρέχον επίπεδο, οι πετρελαιοπαραγωγοί χρειάζεται να προσθέσουν πέντε φορές την παρούσα παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας σε νέα, δήλωσε ο επικεφαλής, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες πως είναι λιγότερη από εκείνη που είχε αρχικά υποτεθεί.

“Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που είχαμε προβλέψει”, κατέληξε ο Tanaka.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |