Wednesday, March 18, 2009

Ρουμανία: Διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ - Ε.Ε. για δάνειο έως €20 δισ.

Ρουμανία: Διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ - Ε.Ε. για δάνειο έως €20 δισ.


ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (AFP) – Η Ρουμανία επιδιώκει τη λήψη δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έως 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πιέσεων στην οικονομία της λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας,Traian Basescu.

Ο κ. Basescu, ο οποίος είχε συζητήσεις με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, ανέφερε πως το συμπέρασμα της,. Ήταν πως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι “χειρότερη από ότι αναμενόταν”.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης δήλωσε: “Βρισκόμαστε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια κοινή συμφωνία με Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η οποία θα υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.”

Επίσης τόνισε πως το συνολικό ύψους του υπό διαπραγμάτευση δανείου με την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την ΕΤΑΑ και την ΕΤΕπ “μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ”. Ωστόσο, “κανείς δεν μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λεφτά,” προσθέτοντας πως οι όροι της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στο συμπέρασμα της αντιπροσωπείας, ανέφερε πως οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 24% τον Ιανουάριο λόγω της επιδείνωσης των οικονομιών της Ευρώπης. Αυτό οδήγησε σε μειώσεις θέσεων εργασίας και πτώσης των εσόδων από φόρους. “Κανείς δεν βλέπει κάποιο τέλος στην κρίση έως τα τέλη του 2009,” συμπλήρωσε. “Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε μία ΄ζώνη ασφαλείας΄ για τα επόμενα δύο έτη.”

Εάν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ είναι πετυχημένες, η Ρουμανία θα γίνει το πέμπτο κράτος της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έπειτα από την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Σερβία, και την Ουκρανία που επιδιώκει τη λήψη δανείου από το διεθνή οργανισμό.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |