Wednesday, March 18, 2009

Εθνική Τράπεζα: Τέσσερις οίκοι μειώνουν τις τιμές - στόχους

Εθνική Τράπεζα: Τέσσερις οίκοι μειώνουν τις τιμές - στόχους


Νέες χαμηλότερες τιμές-στόχους θέτουν οι Credit Suisse, KBW, Nomura και UBS για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,55 δισ. ευρώ για το 2008 (μειωμένα κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά). Οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα 520 εκατ. ευρώ για το έτος και κατά 228 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Αναλυτικά, χαμηλώνει στα 20 ευρώ, από τα 30 ευρώ προηγουμένως την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζα η Credit Suisse, η οποία διατηρεί τη σύσταση «outperform». Στην έκθεσή της με ημερομηνία 17 Μαρτίου η Credit Suisse αναφερόμενη στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι τα βασικά σημεία ήταν: η αύξηση των προβλέψεων στις 85 μονάδες βάσης, η «υγιής» ανάπτυξης του δανειακού χαρτοφυλακίου (18%) και των καταθέσεων (12%), το ισχυρό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (4,21%) και η ισχυρή ρευστότητα.

Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 14,8 ευρώ, από τα 16 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε και η Keefe, Bruyette and Woods. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires ο οίκος εκτιμά ότι ο όμιλος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο όσον αφορά την κερδοφορία από τις δραστηριότητες στην Τουρκία και τη Ν.Α. Ευρώπη. «Μας καθησυχάζει η ισχυρή ρευστότητας του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 95%), το σχετικά ‘αμυντικό’ δανειακό χαρτοφυλάκιo και ο ισχυρός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας. Ωστόσο, διακρίνουμε κίνδυνο στην κερδοφορία από την έκθεση της τράπεζας στην Τουρκία και τη Ν.Α. Ευρώπη» φέρεται να δήλωσε η KBW. O οίκος διατηρεί τη σύσταση «market perform».

Εξάλλου, σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΕΤΕ προχώρησε και η Nomura. Στην έκθεσή του με ημερομηνία 18 Μαρτίου ο οίκος θέτει νέα τιμή-στόχο στα 16,10 ευρώ, από τα 17,60 ευρώ προηγουμένως, παραμένοντας «neutral» για τη μετοχή. «Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας φαίνονται σχετικά ισχυρά, δεδομένων των υπαρχουσών οικονομικών συνθηκών, εκτιμούμε ότι η αύξηση των προβλέψεων και η διάβρωση της καθαρής θέσης, αναδεικνύουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο όμιλος στην παρούσα οικονομική συγκυρία» αναφέρει η Nomura.

Η UBS μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 12,40 ευρώ, από τα 16 ευρώ πριν, ενώ διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση «buy». «Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ‘καλά’ αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 12%, λόγω των ισχυρών κερδών από συναλλαγές αλλά και λόγω των καθαρών εσόδων από τόκους. Τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του 2008 διαμορφώθηκαν στα 1,546 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση και κατά 17% σε τριμηνιαία βάση, αλλά υψηλότερα κατά 12% σε σχέση με τις συγκλίνουσες προβλέψεις».


ΕΤΕ: Αύξηση 10% στα δάνεια τους πρώτους μήνες του 2009

Όπως ανέφερε από νωρίς σήμερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "ΕΤΕ: Αύξηση 10% στα νέα δάνεια τους πρώτους μήνες του 2009": "Σημαντική αύξηση των χορηγήσεων στους πρώτους μήνες του 2009 παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση καταγράφει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η καθαρή αύξηση των χορηγήσεων λιανικής ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη ήταν και η αύξηση των υπολοίπων επιχειρηματικών χορηγήσεων η οποία ανήλθε σε 380 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕ, κ. Τάκη Αράπογλου, ο ρυθμός αύξησης των νέων δανείων ανέρχεται στο 10%. Την ίδια ώρα πάντως, από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2008 της Εθνικής Τράπεζας, προκύπτουν τα εξής:

* Τα κέρδη από την Finansbank προσέγγισαν τα 470 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15%. Η συνεισφορά της Finansbank στα κέρδη του Ομίλου ανέρχεται στο 27%. Τα κέρδη από τις θυγατρικές του ομίλου που δραστηριοποιούνται στη Ν.Α. Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 28%, συνεισφέροντας κατά 13% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Η προγραμματισμένη επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank ολοκληρώθηκε με την προσθήκη 48 νέων καταστημάτων τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2008 το δίκτυο της Finansbank να αριθμεί 458 καταστήματα. Στο τέλος του 2008 οι χορηγήσεις της Finansbank μετά από προβλέψεις ανήλθαν 10,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 27% σε ετήσια βάση. Τα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων της Finansbank ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ το 2007, καταγράφοντας αύξηση 70%.

* Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 3,3%, βελτιωμένη κατά 14 μονάδες βάσης έναντι του 2007. Η δανειακή έκθεση στη ναυτιλία περιορίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

* Από την αρχή της κρίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο όμιλος της ΕΤΕ προσέλκυσε νέες καταθέσεις ύψους 7 δισ. ευρώ. Πρακτικά δηλαδή αύξησε τις καταθέσεις της κατά 12% το 2008 σε σχέση με το 2007 στα 67,7 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των χορηγήσεων του Ομίλου υπερκαλύπτεται από καταθέσεις, με τη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να ανέρχεται σε 95% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008. Το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ στις καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες περίπου στο 34,1%.

* Παρά την περαιτέρω πιστωτική επέκταση κατά το 4ο τρίμηνο και την υποτίμηση των νομισμάτων των χωρών της περιοχής όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, διαμορφώθηκε σε 9,9% και ο συνολικός σε 10,3%. Η διατήρηση των εποπτικών κεφαλαίων στα επίπεδα αυτά αποδίδεται στη διατήρηση κερδοφορίας του Ομίλου, αλλά και σε προνοητικές ενέργειες του Ομίλου, όπως η έκδοση προνομιούχων τον Ιούνιο του 2008. Αν συνυπολογιστούν και τα 350 εκατ. ευρώ νέα κεφάλαια από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας, ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, εκτιμάται σε 10,4% και ο συνολικός σε 10,9%".

CAPITAL.GR

No comments:

Share |