Wednesday, March 18, 2009

Αυξάνει την αγορά κρατικών ομολόγων η BoJ

Αυξάνει την αγορά κρατικών ομολόγων η BoJ

Σε αύξηση των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Bank of Japan, στα πλαίσια του τρίτου οικονομικού κυβερνητικού πακέτου με στόχο την τόνωση του δανεισμού και την αποτροπή της επιδείνωσης της ύφεσης. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα προβεί στην αγορά 1,8 τρισ. γιέν (18,3 δισ. δολ.) κυβερνητικού ελλείμματος κάθε μήνα, από 1,4 τρισ. γιέν προηγουμένως, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Τόκιο. Να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα αγοράζει ομόλογα από το 1989 και τελευταία φορά τα αύξησε τον Δεκέμβριο.

Η κίνηση έγινε μετά την αντίστοιχη της Bank of England την εβδομάδα που πέρασε με την αγορά βρετανικών ομολόγων για την επέκταση των αποθεμάτων στο τραπεζικό σύστημα. Και η Federal Reserve των ΗΠΑ ενδέχεται να αποκαλύψει παρόμοιο πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 1,5 μονάδα βάσης στο 1,285% στο Τόκιο, σε χαμηλό μιας εβδομάδας. Πριν από την ανακοίνωση η απόδοσή τους ήταν αμετάβλητη.

Ακόμη, η Bank of Japan διατήρησε αμετάβλητο σήμερα το επιτόκιο δανεισμού στο 0,1%. Από τον Δεκέμβριο που άρχισε να το μειώνει, η κεντρική τράπεζα έχει στραφεί στην αγορά στοιχείων από τα τραπεζικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τον δανεισμό.

REPORTER.GR

No comments:

Share |