Wednesday, March 18, 2009

Ρεκόρ στις ρευστοποιήσεις hedge funds το 2008

Ρεκόρ στις ρευστοποιήσεις hedge funds το 2008


Ρεκόρ σημείωσαν οι ρευστοποιήσεις hedge funds στο δ΄ τρίμηνο, με το μέγεθος να είναι υπερδιπλάσιο του προηγούμενου ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές απέσυραν στο ίδιο χρονικό διάστημα πάνω από 150 δισ. δολ. από τον κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Hedge Fund Research Inc (HFR).

Τα hedge funds κατέγραψαν την χειρότερη χρονιά τους το 2008, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση παρακίνησε τους επενδυτές να μετατρέψουν τίτλους σε ρευστά διαθέσιμα, ενώ κάποια funds αντιμετώπισαν απροσδόκητα προβλήματα στις στρατηγικές συναλλαγών τους, όπως η προσωρινή απαγόρευση σε πρακτικές short selling.

Η HFR ανέφερε πως 778 funds ρευστοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του δ΄ τριμήνου, περισσότερα από το διπλάσιο ρεκόρ του τρίτου τριμήνου, που ήταν 344. Στο σύνολο του έτους, ρευστοποιήθηκαν συνολικά 1.471 funds, 70% περισσότερα από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2005. Αξίζει να σημειωθεί πως
το 2008 ρευστοποιήθηκαν επίσης πάνω 275 funds of hedge funds.

Επιπλέον, το τέταρτο τρίμηνο εμφάνισε ισχυρή μείωση και στoν αριθμό των νέων funds που δημιουργήθηκαν, σύμφωνα πάντα με την HFR. Σημειώνεται πως συστάθηκαν μόνο 56.

Παράλληλα, η εταιρεία ανέφερε πως το προηγούμενο έτος ήταν αξιοσημείωτο όσον αφορά τις διαφορές στις αποδόσεις στον τομέα, με περίπου 100 ποσοστιαίες μονάδες να χωρίζουν το top 10% σε απόδοση των funds από τον πάτο.

Στοιχεία άλλων εταιρειών όπως η Credit Suisse/Tremont Hedge Fund Index και η Hennessee Group LLC έδειξαν ότι τα funds οδεύουν φέτος σε σημείο break-even έπειτα από τη βουτιά του 2008.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |